VSTV:

Za rješavanje priliva predmeta potrebno više sudskih pozicija

29.08.2018.
u 11:57

Za ažuran rad sudova, odnosno za rješavanje priliva predmeta, potrebno je 14 posto više redovitih sudskih pozicija od ukupnog broja pozicija prema važećoj sistematizaciji, odnosno 25 posto više od trenutne popunjenosti ovih pozicija u sudovima. Također, za brže smanjenje broja neriješenih predmeta, tzv. zaostataka, potrebna su i određena povećanja broja dodatnih sudaca.

Ovo je navelo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH nakon što je razmotrilo kalkulaciju potrebnog broja nositelja pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku. Kalkulacija je razmatrana na temelju Akcijskog plana za provedbu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz VSTV-a. 

Rezultate kalkulacije VSTV je dostavio svim nadležnim ministarstvima pravde u Bosni i Hercegovini i Ustavnom sudu BiH kako bi bile poduzete sustavne mjere na stvaranju uvjeta za postupanje sudova u razumnom roku.

Jedan od kriterija na osnovu kojih je kalkulacija pripremljena je da broj redovitih nositelja pravosudnih funkcija u sudovima treba biti dovoljan za rješavanje očekivanog priliva predmeta, uključujući i komunalne predmete u općinskim i osnovnim sudovima, prema očekivanoj strukturi načina završetka predmeta uz ostvarenje godišnje orijentacijske norme od 100 posto.

Očekivani priliv predmeta je prosječan godišnji priliv u prethodnom trogodišnjem razdoblju (2015-2017. godina), a očekivana struktura načina završetka predmeta je pretpostavljena na osnovu podataka o ostvarenoj strukturi u razdoblju 2015.-2017. godina, načina završetka predmeta prema Pravilniku o orijentacijskim mjerilima za rad sudaca i stručnih suradnika u sudovima u Bosni i Hercegovini.

Naredni kriterij na osnovu koje je VSTV pripremilo kalkulaciju je bio da se broj dodatnih sudaca procjenjuje kao potrebni broj dodatnih sudaca za rješavanje postojećih neriješenih predmeta da bi se naznačilo koliko bi sudovima trebalo sudaca te kategorije za rješavanje svih neriješenih predmeta evidentiranih na 31.12.2017. godine u roku od 2, 4, 6, 8 ili 10 godina.

U studenom 2017. godine, VSTV je donio Akcijski plan za provedbu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji sadrži pregled aktivnosti i mjera s ciljem stvaranja sustavnih preduvjeta za okončanje postupaka pred pravosudnim institucijama u razumnom roku.

Na sjednici održanoj u srpnju ove godine, VSTV BiH je razmatralo Informaciju o implementaciji Akcijskog plana za provedbu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, konkretno mjeru "Adekvatnost postojeće sistematizacije u sudovima” u kojoj je prezentirana i kalkulacija potrebnog broja nositelja pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?