Natalija Trivić

Za razvoj obrazovanja i kulture više od 375 milijuna KM

ucenici
19.01.2020.
u 14:18

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da ovogodišnji proračun resornog ministarstva zajedno s institucijama obrazovanja i kulture u njegovoj nadležnosti iznosi 375.546.300 KM, te kako je za oko 40 milijuna KM veći od prošlogodišnjeg.

Trivić je za Srnu rekla da se, osim izdvajanja za plaće zaposlenih u obrazovanju i kulturi, koje su od početka ove godine povećane, ovim sredstvima financira rad škola, učeničkih domova i republičkih ustanova kulture.

"Za program pripreme djece pred polazak u školu osigurano je 500.000 KM, zatim 4,3 milijuna KM za prijevoz učenika do škole, dok je za besplatne udžbenike izdvojeno tri milijuna KM, a za planirane aktivnosti inoviranja nastavnih planova i programa i obuke nastavnika 300.000 KM", rekla je Trivić.

Ona je dodala kako je osiguran i grant namijenjen projektima u kulturi u iznosu od 800.000 KM, te da je cilj Ministarstva visok kvalitet umjetničke produkcije i stvaralaštva.

Kada je riječ o aktivnostima u oblasti razvoja obrazovanja, Trivić je navela da je imenovan Odbor za reformu obrazovanja i ekspertni tim sa zadatkom da predlože neophodne mjere za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u Republici Srpskoj i pripreme akcijski plan.

Ona je navela da je, u skladu s akcijskim planom, planirano uvođenje besplatnog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu sa smetnjama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja, uvođenje poludnevnih i trosatnih predškolskih programa, te podizanje svijesti roditelja, stručne i ostale javnosti o značaju ranog učenja i učešća kroz predškolski odgoj i obrazovanje.

"U oblasti osnovnog obrazovanja planirano je razvijanje nastavnih planova i programa za osnovni odgoj i obrazovanje s fokusom na ishode učenja, inoviranje udžbenika, tiskanih i digitaliziranih, u skladu sa inoviranim nastavnim planovima i programima, kontinuirana obuka nastavnika i razvijanje programa dodatne nastave za darovite učenike", navela je Trivić.

U oblasti srednjeg obrazovanja, dodala je ona, planirano je inoviranje nastavnih planova i programa za učenike srednjih škola, donošenje standarda kvalitete udžbenika, te upisne politike zasnovane na popisu zanimanja koji je definiran Uredbom o standardima zanimanja u skladu s potrebama tržišta rada, te uvođenje više praktične nastave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?