Prvi obilniji ovosezonski snijeg

Za ralicama krenuli s automobilima, išli ‘gledati snijeg’ pa slijetali s ceste

VL
Autor
Željko Andrijanić
28.11.2017.
u 07:00

“Sveta Kata snijeg na vrata” izreka je koja se proteklog vikenda potvrdila u dijelovima BiH. Dijelovi zemlje bili su potpuno paralizirani zbog prvog, obilnijeg ovosezonskog snijega. Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bihać, Bosanski Petrovac, Šuica, Glamoč..., sve su to gradovi koje je zameo prvi snijeg, piše Večernji list BiH. Najviše ga je palo na kupreškoj i glamočkoj visoravni, iznad 1000 metara nadmorske visine. Snijeg je zabijelio i visinske predjele na jugu Hercegovine te planine oko Mostara. I u Mostaru je jučer u jutarnjim satima snijeg počeo lepršati. Sarajevo se također bijelilo s temperaturom ispod 0 Celzijevih stupnjeva. Probleme su stvarale i zaleđene prometnice pa tako se zbog leda na cesti Kupres - Tomislavgrad prevrnuo jedan autobus, a srećom nije bilo žrtava.

Kolona automobila

U planinskim predjelima ipak je bilo najgore, a probleme su stvarali i sitni odroni zemlje i kamenja koji su se nalazili na cesti. No, najviše problema bilo je u parku prirode Blidinje, gdje je situacija mjestimice bila i kaotična. Uz gust snijeg, najveći su problem ipak bili vozači, što su potvrdili i izvori Večernjaka.

- Ovo je bila jedna od najluđih noći na Blidinju. Na jednom mjestu bila je kolona sudarenih automobila, a u blizini vrleti u razmaku od 50 metara nalazila su se četiri automobila koja su sletjela s ceste. Pitam ih - pa kamo ste krenuli - kažu mi - pa pošli smo snijeg vidjeti. Isto to su govorili i policiji. Samo sam ih u šoku promatrao - govori za Večernji list čovjek s Blidinja koji je komentirao, kako on reče, jednu od najluđih večeri, onu s nedjelje na ponedjeljak. Ističe da su egzibicionisti na cestu izlazili kao u valovima. - Da se mene pita, cesta se uopće ne bi čistila dok snijeg ne prestane. U vrlet su automobili samo nadirali. Kako prođe ralica, eto jednog vala automobila za njom, to je bilo kao neko utrkivanje. Neki na koje sam ja naišao bili su u kućnim papučama, trenirkama... odjeveni prikladnije u toplom krevetu nego u hladnoj noći u planini. Iskreno, prava je sreća da nitko od ovih egzibicionista nije ozbiljnije ozlijeđen i da nije ozlijedio nekoga - govori za Večernjak sugovornik s Blidinja. Izvan ceste su tako završavali golfovi dvice, renaulti, peugeoti... osobna vozila.

Vrijeme do kraja tjedna

Prema prognozi prof. Zorana Zadre, danas će prevladavati uglavnom suho i stabilno vrijeme. - Jutro će biti hladno uz maglu u Bosni i mraz, kojega će biti posvuda osim na jugu Hercegovine. Između srijede i petka očekuje se jače pogoršanje vremena s novim oborinama. U gorju će uglavnom padati susnježica i snijeg, u nizinama kiša. U četvrtak i petak bi moglo ponovno biti snijega i u nizinama Bosne i sjevernog dijela Hercegovine, ujedno i brdskim područjima zapadnog dijela Hercegovine. Puhat će umjeren i pojačan zapadni i sjeverozapadni vjetar, koji će nakratko u srijedu okretati na umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. U četvrtak i petak će zapuhati jugoistočni i sjeveroistočni vjetar. Temperature u Bosni ujutro će biti od -8 do -1, a u gorju niže. Dok će najviše dnevne biti od -4 do 5 °C. U Hercegovini će jutarnje temperature biti od - 3 do 9 °C, dok će najviše dnevne rasti i do 13 stupnjeva - stoji u analizi prof. Zadre. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?