financiranje studentskog standarda

Za projekte smještaja i prehranu na sveučilištima u FBiH 900.000 KM

25.04.2021.
u 19:15

Studentski život nije lagan te iziskuje brojna odricanja. Prije svega, tu je roditeljsko financiranje za one studente koji će studentski život provesti u unajmljenom smještaju. Tu su i izdaci za knjige, materijale te razni drugi izdaci, a posebice je težak život studenata s invaliditetom. Kad već govorimo o studiranju, one izvrsne studente koji se ističu svojim radom i uspjehom nužno je na određen način i motivirati za daljnje uspjehe stipendijama te na slične načine, piše Večernji list BiH

Sve to objedinjeno je u jednoj od stavki odluke Vlade FBiH o raspodjeli tekućih transfera iz proračuna FBiH za 2021. godinu.

U trećem odjeljku te odluke, a koji se odnosi na kolokvijalno nazvani program raspodjele sredstava transfera za financiranje studentskoga standarda, navedeno je kako je u tu svrhu izdvojeno čak 900.000 KM.

Dva segmenta programa

Ovaj program podijeljen je u dva odvojena i po svemu zasebna dijela pod nazivima - osnovni i prošireni studentski standard. U osnovnom studentskom standardu nalazi se samo jedna, većini studenata današnjice, iznimno značajna stavka, a riječ je o subvencioniranju smještaja i prehrane studenata. To se prvenstveno odnosi na studentske centre koji se nalaze na teritoriju FBiH. Drugi segment, pod nazivom prošireni studentski standard, nešto je kompleksniji i čine ga ukupno četiri stavke: potpora projektima studentskih organizacija, potpora najboljim studentima, državljanima BiH, a koji studiraju na visokoškolskim institucijama u Federaciji, poticaji visokom obrazovanju Roma te potpora studentima s invaliditetom. Realizacija spomenutoga protokola o subvencioniranju smještaja i prehrane studenata u studentskim centrima i domovima u Federaciji BiH odnosi se primarno na studente koji dolaze iz manje razvijenih županija, poput Posavske, Bosansko-podrinjske, Hercegbosanske, kao i Republike Srpske. Novac će se dodijeliti na temelju službenih podataka dobivenih od studentskih centara za akademsku godinu 2019./2020. te 2020./2021., koji moraju biti dostavljeni na početku aktualne akademske godine. Dobar dio sredstava bit će izdvojen i za potporu u realizaciji domaćih te međunarodnih studentskih projekata. Oni će omogućiti nužnu razmjenu iskustava i unapređenje studiranja te usvajanja novih znanja. Također će se stipendirati i najbolji studenti završnih godina I. ciklusa studija, čiji je ukupni uspjeh ostvaren zaključno s akademskom godinom 2019./2020. U slučaju da dva ili više studenata imaju jednak prosjek ocjena, prednost ima onaj student koji je tijekom studija uspješno sudjelovao u znanstvenom, stručnom i volonterskom radu.

Potpora studentima invalidima

Zanimljiv je i podcrtani podatak u izvješću kako u kategoriju za potporu najboljim studentima ulaze i studenti Franjevačke teologije u Sarajevu.

Prošireni standard obuhvaća i poticaje školovanju Roma, državljana BiH, koji imaju prebivalište na prostoru Federacije BiH, a koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH. Također, važan odjeljak čini potpora studentima s invaliditetom koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Pri tome je uvjet da student ima prebivalište na prostoru FBiH, da ima manje od 30 godina te invalidnost utvrđenu odlukom nadležnog tijela. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?