Intervju Ivan Del Vechio

Za projekte bh. Hrvata RH izdvojila 500 mil. kn

bih...mostar...19.11.2013...ivan del vechio, veleposlanik hr u bih foto:zeljko andrijanic
Željko Andrijanić
21.10.2015.
u 06:15

Neovisno o rezultatima izbora za Hrvatski sabor i sastava vlasti, principijelni odnos službenog Zagreba prema BiH neće se mijenjati. To je prije svega, kaže veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, lobiranje za približavanje BiH euroatlantskim integracijama te zagovaranje ostvarenja jednakopravnosti triju naroda, najprije Hrvata koji su u diskriminiranome položaju u odnosu na druga dva naroda. Portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba izdvojio je nekoliko pitanja i odgovora veleposlanika Del Vechija, a intervju u cijelosti možete čitati u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Večernji list: Poštovani veleposlaniče, kako teku pripreme za održavanje izbora za Sabor i što je potrebno učiniti za registraciju?

Pripreme na organizaciji izbora za Sabor RH započeli smo na vrijeme, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, s ciljem osiguranja uvjeta da svi građani Republike Hrvatske mogu ostvariti svoje pravo i glasovati na ovim parlamentarnim izborima.

Pripreme na organizaciji izbora započele su na vrijeme i u Bosni i Hercegovini, u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u Veleposlanstvu RH u Sarajevu, te generalnim konzulatima u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Važno je i da će se izbori za Sabor RH ove godine za državljane RH organizirati u Sarajevu izvan prostorija Veleposlanstva, odnosno u Srednjoj ekonomskoj školi u Ulici Zmaja od Bosne 39. Razlog je bolja organizacija izbornih procesa i manje čekanja. Koristim ovu priliku da pozovem sve hrvatske državljane koji žele izaći na izbore na prethodnu, odnosno aktivnu registraciju birača. Ovaj proces je već započeo u svim našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i trajat će do 28. listopada 2015. Registracija se može obaviti osobno, poštom, telefaksom i e-poštom, na način da se dostavi zahtjev za registraciju i preslik osobnog identifikacijskog dokumenta.

Večernji list: Mogu li se izbjeći gužve, u Mostaru su na posljednjim predsjedničkim izborima morali intervenirati i specijalci?

U suradnji s Državnim izbornom povjerenstvom (DIP) na vrijeme smo počeli pripreme s dovoljnim brojem izbornih mjesta kako bi se spriječile gužve i duga čekanja. Vrlo je važno da se što više birača registrira za glasovanje jer to uzrokuje najveće zastoje. Zbog toga još jednom molim birače da se pravodobno registriraju za glasovanje.

Večernji list: U predizbornoj kampanji česta tema je BiH i ovdašnji Hrvati. Može li se očekivati dramatična promjena službenog Zagreba prema BiH nakon izbora?

Politika Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini je višeslojna. Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a i to nas obvezuje na temeljne principe zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije koja se realizira kroz uspješnu suradnju i dobrosusjedske odnose, u koju se uklapa i politika proširenja EU čiji je Hrvatska veliki zagovornik.

S druge strane, povijesni, kulturni, gospodarski odnosi su temelj naše uspješne bilateralne suradnje. Međutim, najvažniji sadržaj naših bilateralnih odnosa su Hrvati koji žive u BiH i koji su konstitutivan narod, ili kako to kaže dr. Ljubić, tvorbeni narod u BiH, a koji su u isto vrijeme i hrvatski državljani. Pravo i interese hrvatskog naroda u BiH, prije svega, moraju definirati i osigurati legitimno izabrani predstavnici na svim razinama vlasti u dogovoru s političkim partnerima druga dva naroda i ostalih nacionalnih manjina. Zadaća službenog Zagreba, bez obzira koja politička opcija bila na vlasti, je podržati te zahtjeve i uvjeriti naše partnere u Europskoj uniji da samo takav pristup osigurava opstojnost, prosperitet, teritorijalni integritet i euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Večernji list: Nedavno su bosanskohercegovački svećenici upozorili na dramatično stanje da je broj Hrvata katolika manji nego prije 100 godina, kako veliki broj odlazi, kako su u podređenom položaju... Može li Hrvatska pomoći da se takvo stanje promijeni?

Problem odlazaka Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvata iz Hrvatske je vrlo ozbiljan i traži ozbiljno promišljanje. No, složit ćete se sa mnom, kada govorimo o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, dva su ključna razloga za njihov odlazak. To je loša gospodarska situacija te njihov položaj u društvu, i to osobito tamo gdje su malobrojniji. Podređeni položaj treba rješavati institucionalnom ravnopravnošću. Veliki dio ovih problema bit će riješen novim izbornim zakonom, i to tako da se osigura da jedan narod ne bira drugome političke predstavnike. U drugom dijelu, koji se odnosi na socijalno okruženje, škole, vrtiće, obrazovanje, zdravstvo, itd., tu zaista pomažemo sustavno i kontinuirano preko Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U tu svrhu smo u posljednjih nekoliko godina izdvojili nešto manje od pola milijarde kuna. Najznačajnija pomoć je ona vezana uz investiranje hrvatskih kompanija u Bosni i Hercegovini i otvaranje novih radnih mjesta. I do sada su hrvatske kompanije investirale u bh. gospodarstvo, ali nadam se da će ubuduće usvajanjem prijedloga kojima će se popraviti poslovna klima u BiH i definiranje regionalnih projekata iz paketa za regionalno povezivanje te investicije biti znatno veće.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije