Iz Europske investicijske banke 609.925 eura za financiranje projekta

Za projekt vodoopskrbe u Gradu Orašju više od milijun KM bespovratnog novca

30.05.2024.
u 13:57

Voda u Posavini znači život. Kada je ima previše, ugrožava Posavinu, njezine stanovnike i dobra kao prije jednoga desetljeća, svibnja 2014. godine, no kada je u normalnom vodostaju, ponovno je problematična, piše Večernji list BiH. Naime, Posavska županija tik je uz riječne tokove, pa je i potreba za pročišćivačima nužna, ali i za održavanje cijeloga sustava vodoopskrbe na njezinu području.

Iz gradskoga proračuna takve milijunske projekte u pravilu samostalno ne mogu realizirati, stoga je u Orašje od Europske investicijske banke stigla više nego radosna vijest. Financijski je teška više od milijun maraka, a upravo je namijenjena za projekt vodoopskrbe. Redovita, 42. sjednica Gradskog vijeća Orašje, kojom je predsjedao Stanko Vincetić, imala je stoga jedinu točnu dnevnoga reda "Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na zaključeni sporazum o grantu". Vijećnici su jednoglasnom potporom dali suglasnost dokumentu kojim su definirane odredbe sporazuma.

Luksemburg - Orašje

Sporazum je obrazložila Ruža Nedić, tajnica Gradske uprave Orašje. U obrazloženju je navedeno kako je riječ o sporazumu koji je potpisan u Luksemburgu 21. prosinca 2023. godine, a dan poslije i u Orašju. Navedenim sporazumom Europska investicijska banka dodjeljuje u korist Grada Orašja bespovratna sredstva u iznosu od 609.925 eura za financiranje projekta "Dizajn i izgradnja postrojenja za pročišćavanje pitke vode i uspostavu mreže priključaka vodoopskrbnog sustava u Kostrču – Grad Orašje".

- Grad Orašje pristupio je 2009. godine projektu WATSAN kojim se poboljšavaju vodoopskrba i kanalizacijska mreža te pročistači pitkih i otpadnih voda na području cijele BiH, odnosno Federacije. Tim pristupanjem projektu predviđeno je sklapanje ugovora o kreditu s Europskom investicijskom bankom na temelju odluke tadašnjega Općinskog vijeća 2009., nakon čega su potpisani ugovori i realizirani svi projekti.

Na kraju ovog projekta prije tri godine podnesen je zahtjev Europske investicijske banke za dodjelu grant sredstava, koji je odobren, a uz koji treba dostaviti i pravno vanjsko mišljenje o cijelom procesu, koje opet može izdati samo ovlašteni odvjetnički ured prihvaćen od EIB-a - izvijestili su iz oraške Gradske uprave.

Kako bi mogli završiti ovaj proces, nužno je dostaviti i odluku Gradskog vijeća o odobravanju navedenog sporazuma, koji su vijećnici i usvojili.

Važni projekti

Gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić ne skriva zadovoljstvo projektom i uspješnim pregovaranjem s Europskom investicijskom bankom, no isto tako ističe kako značajan projekt i zaslužuje takvu vrstu potpore jer je, zapravo, od životne važnosti za taj posavski kraj.

Podsjeća također na uspješno realizirani WATSAN projekt pročistača vode, koji je također u sklopu velikog projekta vodoopskrbe, a kojim je riješen dugogodišnji problem žitelja toga područja.

Novim projektom, tvrdi oraški gradonačelnik, još će se poboljšati kvaliteta vode, a time i kvaliteta življenja u Gradu Orašju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije