ramska poljoprivreda

Za proizvodnju kravljeg mlijeka 0,10 KM poticaja po litri

16.03.2019.
u 13:50

Općina Prozor-Rama u strategiji razvoja općine 2011.-2020. poljoprivredu je postavila na značajno mjesto i predvidjela cijeli niz mjera, aktivnosti i projekata za kontinuirani razvoj, piše Ramski vjesnik.

Bogata tradicija

Općina raspolaže s 21,2 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini 44% od ukupne površine njezina teritorija. Unutar poljoprivrednog zemljišta općina raspolaže s 8,8 tisuća hektara obradivog zemljišta. Voćarstvo je tradicionalna grana poljoprivredne proizvodnje ovog područja, a šljiva njegova dominantna kultura koja zauzima oko 80% površine na ukupno 236 ha. Ipak, proizvodnja šljive u Rami, unatoč vrlo povoljnim ekološkim uvjetima i bogatoj tradiciji, u stalnom je opadanju. Glavni krivac za to je virus šarke šljive koji je napao i ugrozio najveći dio površina ranije zasađenih šljivom sorte požegača (bistrica, mađarica). Općina je stoga pokrenula projekt revitalizacije voćnjaka šljive pri čemu je naišla na veliko zanimanje poljoprivrednika.

Novi nasadi

Od 2017. u navedeni je projekt uključen 91 poljoprivredni proizvođač i podignuto 17,25 hektara novih šljivika s novim otpornijim sortama šljive. Općina je financirala sadni materijal, analizu zemlje i savjetodavne usluge. Poljoprivredna proizvodnja na području općine Prozor–Rama za 2018. godinu poticana je kroz proizvodnju ramskog bijelog luka - češnjaka, 150 KM po dulumu, voćarsku proizvodnju – podizanje novih nasada šljive, projekt revitalizacije voćnjaka (sadni materijal, analiza zemlje i savjetodavne usluge), ratarsku proizvodnju (pšenica, raž, ječam, heljda, zob, kukuruz...) s 50 KM po dulumu, potporu proizvodnji kravljeg mlijeka s 0,10 KM po litri, potporu uzgoju muznih krava s 100 KM po grlu, subvencije za kapitalna ulaganja i ruralni razvoj, po poslovnom planu i ulaganju, organiziranje sajma Dani šljive te potporu poljoprivrednim udrugama. Kada je riječ o proizvodnji ramskog bijelog luka - češnjaka zaprimljeno je 27 zahtjeva. Ukupna površina nasada za poticaj je 64,5 duluma te ukupno za isplatu poticaja 9675 KM. Što se tiče podizanje novih nasada šljive, jesenska sadnja odnosno projekt revitalizacija voćnjaka, Općina je odobrila 62 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača za nabavu sadnica šljive za jesensku sadnju (5800 sadnica, 116 duluma zasađeno). Općina je financirala sadni materijal, analizu zemlje, savjetodavne usluge te su obrađeni svi zahtjevi za županijski poticaj. Što se tiče ratarske proizvodnje, broj zahtjeva koji ispunjavaju uvjete je 37, ukupna površina je 315,4 duluma, za isplatu poticaja 15.770 KM. Sredstva za potporu proizvodnji kravljeg mlijeka dodjeljivala su se proizvođačima mlijeka koji su ispunili uvjete za federalni poticaj. Općina je poticala proizvodnju s 0,10 KM po litri, najviše do 500 KM po prijavitelju. Na godišnjoj razini za 2018. obrađeno je 12 zahtjeva za proizvodnju 144.423 litara mlijeka te uplaćeno 8217,70 KM, piše Ramski vjesnik.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije