Vijeće ministara

Za problem nasilja u obitelji i za istraživanja u oblasti ljudskih prava milijun i 750 tisuća dolara

24sjednica
Foto: Press služba
22.09.2015.
u 15:57

Vijeće ministara prihvatilo je Prijedlog sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade SAD-a, koju predstavlja Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vijeća ministara BiH, koje predstavlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Vijeće ministara prihvatilo je Prijedlog sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade Sjedinjenih Američih Država, koju predstavlja Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje predstavlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao korisnik granta i ovlastilo ministricu Semihu Borovac da potpiše ovaj sporazum.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će najmanje jednom godišnje informirati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine o implementaciji projekta koji se realizira na osnovu zaključenog sporazuma i o utrošku grant sredstava.
Riječ je o grantu ukupne vrijednosti 1.750.000,00 američkih dolara, od čega je 750.000,00 američkih dolara namijenjeno poboljšanju kapaciteta Agencije za ravnopravnost spolova BiH za rješavanje pitanja rodno zasnovanog nasilja, a jedan milijun američkih dolara bit će utrošen na poboljšanje kapaciteta domaćih istraživača u oblasti društvenih znanosti, kako bi mogli provoditi detaljna, nezavisna i suvremena istraživanja javne politike i društvenih znanosti, posebno u oblasti ljudskih prava.
Ovaj sporazum zaključuje se na osnovu Sporazuma između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i tadašnje vlade Bosne i Hercegovine koji se tiče ekonomske, tehničke i srodne pomoći za Bosnu i Hercegovinu,“ od 3. svibnja 1996. godine, kao i "Memoranduma o razumijevanju izmedu Vijeća ministara BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država za razdoblje od 2012 do 2016.    

Također, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine za Saudijski grant vrijedan milijun eura za obnovu 55 kuća povratnika u Srebrenicu i projekt ekonomske podrške.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Službe za zajedničke poslove institucija BiH o raspoloživosti objekata koje su ranije koristile strana veleposlanstva u BiH, koju je Vijeće ministara BiH zatražilo kako bi ovi objekti bili iskorišteni za smještaj zaposlenih u institucijama BiH. Na ovaj način Vijeće ministara želi racionalizirati i smanjiti troškove za ove namjene radi novih proračunskih ušteda.

Utvrđen je i Prijedlog amandmana za izmjenu nacrta odluke u slučaju Ališić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije app. 60642/08., s ciljem dosljedne primjene presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u vezi s isplatom štednje bh. građanima od strane Srbije i Slovenije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta „Projektiranje zgrade i sanacije i rekonstrukcije krova u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, u vrijednosti od 2.255.000,00 KM, s ciljem zaustavljanja devastacije ove zgrade koja je nacionalni spomenik s najvišim stupnjem zaštite.
Usvojena je i odluka o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inozemstvu za 2016. godinu.

Raspisan je i javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine i zadužilo Ministarstvo financija i trezora da objavi tekst Javnog oglasa.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Rješenje o imenovanju Saše Obradovića za vršitelja dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini do imenovanja novog direktora.

Vijeće ministara BiH upoznato je s pojedinačnim informacijama Agencije za državnu službu o isteku mandata rukovodećim državnim službenicima.
Agencija za državnu službu BiH i druge nadležne institucije zaduženi su da raspišu pojedinačne javne konkurse za popunjavanje ovih rukovodećih radnih mjesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije