Što je pokazalo izvješće

Za posebne usluge čak 7,2 milijuna KM

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Predstavnicki dom Federalnog parlamenta poceo je danas vanredno zasjedanje na kojem treba da potvrdi imenovanje nove Vlade Federacije BiH. FOTO FENA/ALMIR RAZIC
26.09.2015.
u 06:30

Sredstva za ovu namjenu su umanjena tri posto u odnosu na godinu ranije

Nedavno usvojeno izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH za prvih šest mjeseci ove godine otkrilo je mnoge zanimljive podatke. Jedan od njih je svakako kako su ove godine izdaci za materijal i usluge planirani u iznosu od čak 23,6 milijuna maraka, piše Večernji list. Iako se ova brojka čini prevelikom za ovu namjenu, u Vladi ističu kako je iznos smanjen za tri posto u odnosu na godinu prije, što znači kako je federalna Vlada 2014. za ove svrhe trošila skoro 24,5 milijuna maraka. Dodaje se kako je ova stavka već potrošena u omjeru 26 posto od ukupnog broja, a sami troškovi su podijeljeni na deset stavki.

Deset stavki

- Za putne troškove je planirano 0,9 milijuna maraka, izdaci za električnu energiju 2,6 milijuna maraka, komunalne usluge 2,3 milijuna maraka, nabavu materijala i sitnog inventara 4,1 milijun maraka. Izdaci za usluge prijevoza i goriva iznose 0,8 milijuna maraka, unajmljivanje imovine, opreme i namaterijalne imovine 3,5 milijuna maraka, izdaci za tekuće održavanje 1,2 milijuna maraka, izdaci osiguranja, bankovnih usluga i usluga platnog prometa 0,5 milijuna maraka, ugovorene i druge posebne usluge 7,2 milijuna maraka, troškovi odvjetnika i sudske pristojbe 0,2 milijuna maraka. U vremenu kada Federacija uzima stotine milijuna maraka kredita kod komercijalnih banaka, postavlja se pitanje koliko se od spomenutih troškova još može uštedjeti.

Mjesto za štednju

Posebno bi bilo zanimljivo vidjeti na koje ugovorene i druge posebne usluge Federacija troši 7,2 milijuna maraka godišnje, kao i koji to sitni inventar plaćamo više od četiri milijuna maraka. - Svakako bi na ovim stavkama moglo biti još prostora za štednju. Umjesto da uzimamo milijune maraka kredita, neke od troškova bi mogli srezati na ovim stavkama i tako osigurati dodatni novac u proračunu koji se može preusmjeriti na gospodarstvo ili socijalna davanja - govore nam naši sugovornici. Za očekivati je kako će se vlada Fadila Novalića pozabaviti ovim problemom, te kako će se milijunski troškovi na stavkama koje nisu do kraja objašnjene konačno smanjiti. Gledajući izvješće, slična pitanja se postavljaju za brojne druge stavke na kojima se troše milijuni maraka, a svrha trošenja novca nije najjasnija. Bez dodatnih ušteda neće biti financijske stabilizacije Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije