ROBA BUDE UNIŠTENA

Za pola godine u BiH oduzeto 2,9 milijuna KM nelegalnog duhana i cigareta

20.07.2021.
u 11:46

U šest mjeseci 2021. godine službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH privremeno su oduzeli duhan i cigarete koji nisu bili obilježeni trošarinskim markicama u vrijednosti od 2,9 milijuna KM. Takav duhan i cigarete najčešće se uništavaju.

Usporedbe radi, u cijeloj 2020. godini ukupno je oduzeto duhana i cigareta u vrijednosti 2,4 milijuna KM.

Upitani šta se dešava s tim proizvodima, u UNO kažu da u svakom pojedinačnom slučaju u kojem se roba oduzima zbog učinjenog carinskog prekršaja, nadležni sudovi donose odluke u kojima se i kaže šta da se učini.

Roba štetna za zdravlje

"Duhan i cigarete se najčešće uništavaju, jer je riječ o robi za koju ne postoji nikakva dokumentacija o porijeklu, ne zna se šta je sastavni dio te robe i ona bi mogla dodatno biti štetna za zdravlje ljudi ako bi je konzumirali", objašnjava Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO BiH.

Ratko Kovačević (Foto: N. G./Klix.ba)
Ratko Kovačević (Foto: N. G./Klix.ba)

U šest mjeseci 2021. godine UNO je izdao 91.911.782 komada trošarinskih markica, kojima mora biti obilježena svaka kutija cigareta i pakovanje duhana. U prvih šest šest mjeseci lani izdano ih je 96.491.968.

Koliko država dobije od akciza

"Da bi se duhan i cigarete legalno prodavali u BiH, moraju biti obilježeni trošarinskim markicma koje izdaje UNO. Svaka kutija cigareta ili pakovanje duhana koji nisu obilježeni trošarinskim markicama ili koji su obilježeni trošarinskim markicama drugih zemalja, nelegalno se prodaju u BiH", objašnjava Kovačević.

Po pitanju prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine UNO je u šest mjeseci prikupila 374,1 milijuna KM, dok je u istom periodu 2020. godine prikupljeno 375,9 milijuna maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije