PAPIROLOGIJA ODBIJA INVESTITORE

Za pokretanje tvrtke u BiH potrebno 67 dana

papirologija
19.08.2016.
u 16:15

Reformska agenda predviđa osnivanje one-stop shopova, odnosno ureda u kojima će potencijalni poduzetnici saznati sve o pokretanju poduzeća i biti u mogućnosti završiti svu papirologiju, ali to je još na čekanju

Osnivanje tvrtke u Bosni i Hercegovini još uvijek je sizifovski posao. Osim mnoštva troškova, nove poduzetnike odmah na početku očekuje velika papirologija. Prema izvješću Svjetske banke, početak poslovanja u BiH zahtijeva 12 postupaka i vremenski traje 67 dana. BiH se nalazi na 175. mjestu od 189 zemalja po lakoći poslovanja, a posljednji smo u grupi zemalja regije, piše Faktor. 

Reformska agenda predviđa osnivanje one-stop shopova, odnosno ureda u kojima će potencijalni poduzetnici saznati sve o pokretanju poduzeća i biti u mogućnosti završiti svu papirologiju. Ova mogućnost je još uvijek na čekanju, kao i budući poslodavci u BiH, koji i dalje idu staromodnim putem.

Alisa Gekić iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara izjavila je ranije za Faktor da gospodarstvenici na rješenje o PDV-u mogu čekati i više od mjesec.

– Od trenutka prijave za dobivanje PDV broja, poduzetniku teku sve obveze. U to spadaju prijava radnika, priprema djelatnosti, tvrtka nešto mora i privređivati. Tvrtka tada ima troškove koje država ne priznaje. Nažalost, ni programi podrške tvrtkama nisu dovoljni za početak biznisa – rekla je Gekić.

Nekoliko općina u Federaciji su zbog dugotrajne procedure osnovale službe za pomoć novim gospodarstvenicima pri osnivanju poduzeća. Jedna od njih je i općina Kakanj u kojoj je sve procedure za osnivanje poduzeća na lokalnoj razini moguće završiti za dan ili dva.

Šef stručne službe Općine Kakanj Enver Kusić izjavio je kako su primijetili da investitori prvo pitaju što im Općina nudi, te su morali osmisliti određene programe koji će ih privoliti na ulaganje u Kakanj.

– Osnovali smo tim za odstranjivanje administrativnih barijera, koji investitorima pomaže gdje god 'zaškripi'. Novi poduzetnici samo treba da izraze želju i donesu osnovne podatke, a sav dodatni posao odrađuju službe općine. Tako je osnovan veliki broj poduzeća. To je posebno korisno za strane ulagače, kojima je dosta teže snalaziti se u domaćoj birokraciji – rekao je Kusić.

Općina Kakanj ne pomaže investitorima samo na lokalnoj razini, nego im olakšava i proceduru na županijskoj i federalnoj razini. Ovo je itekako pozitivna inicijativa, ali treba imati na umu da je to ipak primjer jedne općine. Što se tiče investitora u većini drugih lokalnih zajednica, oni će i dalje koristiti oprobani stari sustav koji je našu zemlju 'zakucao' na samo dno svjetskog popisa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije