nestašice lijekova

Za odobrenje glavni kriterij cijena, a ne učinak na zdravlje pacijenta

26.03.2019.
u 20:00

Vijesti o nemogućnosti nabave određenih lijekova, osobito citostatika, postale su gotovo svakodnevnica. Zdravstveni sustav pokušava riješiti ovu situaciju, ali problem izlazi iz okvira zdravstvenoga sustava, piše Večernji list BiH. 

Pacijenti sami traže lijekove

Naime, srž problema leži u sustavu javnih nabava koji isto tretira nabavu lijekova i nabavu, primjerice, sokova u državnim institucijama. Još prošle godine Vlada Federacije BiH nadležnim institucijama naredila je da načine program rješavanja problema nabave lijekova, ali po tome pitanju ništa konkretno nije učinjeno.

Rezultat svega je činjenica da pacijenti koji boluju od karcinom moraju sami nalaziti načine kako doći do prijeko potrebnih lijekova. Kada je riječ o citostaticima, kako navode u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, u posljednjih nekoliko mjeseci taj broj kreće se između pet i šest deficitarnih lijekova iz skupine citostatika u odnosu na ukupan broj citostatika koji se naručuju. Trenutačno je deficitarno 15 lijekova iz skupine citostatika, a većina tih lijekova nije mogla biti pravodobno nabavljena zbog kašnjenja u usvajanju proračuna Federacije i financijskog plana Zavoda, kažu u FZZO. To što entitetski zavodi zdravstvenog osiguranja refundiraju novac pacijentima koji su primorani sami nabavljati navedene lijekove, slaba je utjeha za teško oboljele građane. Osim toga što se radi o izuzetno skupim lijekovima, kada zavlada njihova nestašica u bolnicama, onda ih je najčešće veoma teško pronaći i u našim ljekarnama. Naši sugovornici ističu kako se cijeli sustav nabave mora mijenjati jer on uzima samo jedan lijek, i to onaj koji je najjeftijini, što dovodi do toga da se ostali dobavljači povlače s tržišta jer ne mogu na istom opstati.

Promjena sustava

- Sustav bi trebao omogućiti nabavu nekoliko vrsta lijekova i iste kategorije, a ne samo onih koji su najjeftiniji. Kada bi se tako radilo, ne bi bilo problema s nabavom lijekova jer bi uvijek imali najmanje dva ili tri dobavljača od kojih možemo kupiti lijek koji je pacijentu potreban. Budući sustav treba graditi na takvim temeljima - poručuju naši sugovornici. Dodaju kako je trenutačni sustav najveći krivac što se u BiH ne mogu kupiti lijekovi nove generacije.

- Cijena ne može biti glavni čimbenik prilikom odluke o nabavi određenih lijekova, nego to treba biti analiza djelovanja lijeka i njegov utjecaj na zdravlje pacijenta. Kada se promijeni sustav, možemo očekivati da ćemo u Bosni i Hercegovini imati posljednje generacije lijekova koje se koriste u suvremenim zemljama. Do tada, ostaje nam raditi onime što nam je u ponudi, a to nije dovoljno da bi se odgovorilo na izazove koje pred nas stavljaju pacijenti - zaključili su naši sugovornici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?