recept

Za najbolju kajganu na svijetu treba vam jedan tajni sastojak. Oduševit će vas!

shutterstock
24.05.2020.
u 12:23

Jaja su ukusan i zdrav izbor za doručak. Izvrstan su izvor proteina: jedno jaje sadrži 6 grama proteina sa žumanjskom, a bez njega 4 grama. Jedno jaje srednje veličine sadrži samo 80 kalorija, što znači da je idealni saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma!

Ne postoje čišći proteini od onih iz bjelanjka. Nemojte prekoračiti granicu od dva jajeta dnevno ako imate probelam s kolesterolom, no ako baš želite ekstra porciju proteina, tada pojedite dva cijela jaja i bjelanjak trećeg jajeta, piše Ordinacija.hr

Evo recepta zbog kojeg će svi članovi obitelji poželjeti uvijek iznova doručkovati jaja!

Kajgana za prste polizat!

Potrebno vam je (za tri osobe):

  • 6 velikih jaja
  • ¼ šalice mlijeka
  • ¼ čajne žličice soli
  • 1/8 čajne žličice papra
  • 1 žlica ulja
  • 2 žlice umaka od sira

Priprema:

U posudi istucite jaja, mlijeko, sol i papar. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Na ulje izlijte jaja i dodajte umak od sira. Pecite i miješajte dok se jaja fino ispeku – ne smije ostati mješavine u tekućem obliku.

Nutritivna vrijednost jedne porcije:

  • 246 kalorija
  • 18 g masnoća (6 g zasićenih masnoća)
  • 438 mg kolesterola
  • 523 mg soli
  • 4 g ugljikohidrata (4 g šećera, 0 g vlakana)
  • 15 g proteina

Umak od sira

Potrebno vam je:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 50 g maslaca
  • 100 g naribanog tvrdog cheddara (ili 50 g cheddara i 50 g izmrvljenog plavog sira)

Priprema:

  1. Ulijte 500 ml mlijeka u veliku posudu i dodajte brašno i maslac.
  2. Zagrijte na srednjoj temperaturi pritom miješajući smjesu. Mješajte brzo sve dok se maslac ne otopi i mješavina zakipi – u jednom trenutku će se zgusnuti.
  3. Kipuću mješavinu miješajte na vatri još približno dvije minute, nakon čega dodajte unutra sir koji će se otopiti, a vi ćete dobiti ukusan umak.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?