na što se troši novac

Za načelnike i vijećnike kupuju se laptopi i tableti, pa čak i odijela

24.07.2017.
u 21:45

Općina Novi Travnik prošlog mjeseca raspisala je natječaj za nabavku laptopa s torbama za vijećnike Općinskog vijeća vrijednih više od 17.000 KM. Ova nabavka laptopa je i predviđena u planu javnih nabavki za 2017., ali tek za treće tromjesečje ove godine.

Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik, za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH kaže da ne zna je li bilo prioritetnijih nabavki od laptopa, piše Detektor.ba.

- Napravili smo to zbog uštede. Mnogo papira koristimo za tiskanje kad su materijali u pitanju. Kada smo izanalizirali, shvatili smo da je vrijeme za uštede i efikasniji rad - kaže Lendo.

I u Općini Srebrenik se ukazala potreba za informatizacijom. Nabavlja se tablet detaljnih tehničkih specifikacija – displej 9,7 inča s osmojezgrenim procesorom, 32 GB RAM s proširivom memorijom isključivo SD karticom do 128 GB, 4G mrežom koja ne postoji u BiH, crne ili bijele boje, s kamerom od osam megapiksela, a u obvezne dodatke spada i olovka za pisanje po tabletu, kao i preklopna futrola s tastaturom odgovarajuće veličine.

Načelnik Srebrenika Nihad Omerović tvrdi da mu je tablet neophodan "zbog upravljanja podacima".

- Tablet nam je potreban, i ne radi se o najskupljem tabletu - napominje Omerović.

Mervan Miraščija iz "Fonda otvoreno društvo" za BIRN BiH kaže kako je ovo klasičan primjer nekonkurentne i nesvrsishodne javne nabavke.

-Kao kriterij za dodjelu ugovora navodi se najniža cijena, a onda se doslovno „crta“ tablet proizvođača koji se želi, pa se kriteriji svrsishodnosti ne mogu niti mjeriti - ističe Miraščija.

Općina Tešanj u planu javnih nabavki nije predvidjela nabavku tableta koju je provela u veljači ove godine a čija je vrijednost iznad 10.000 KM.

Miraščija kaže da je više nabavki u Tešnju problematično jer se koristio izravan sporazum, i jer sve nabavke nisu bile predviđene ranije i navedene u godišnjem planu.

Navodi i da Skupština Srednjobosanske županije jedina u BiH nema web-stranicu zbog nedostatka financijskih sredstava, a vijećnici u Novom Travniku, koji je sastavni dio ove županije kupuju laptope s torbama.

Početkom godine i Grad Zenica je nabavio 31 tablet za vijećnike, ukupne vrijednosti od 20.000 KM, što nije predviđeno u planu nabavki za 2017. godinu. S druge strane, u planu je predviđena nabavka računalne opreme i šest muških odijela za zaposlenike Grada Zenica u iznosu od 2.500 KM.

- Samim time je nejasno zašto nisu predviđeni tableti, a predviđena je nabavka odijela za zaposlenike Grada Zenica. Ovo je posebno problematično, jer je potpuno neprihvatljivo nabavljati odijela za gradonačelnika i njegovu administraciju sredstvima građana Zenice - kaže Miraščija.

Općina Stari Grad Sarajevo je također nabavila 31 laptop za općinske vijećnike, a ukupna vrijednost nabavke je 18.000 KM, iako to nije predviđeno u planu za 2017. godinu.

Također je za nabavku korišten nekonkurentni natječaj. 

Općina Stari Grad je u planu javnih nabavki za 2017. godinu predvidjela isključivo nabavke roba malih vrijednosti – najskuplja je nabavka 40.000 KM. Također, predviđena je nabavka računarske i srodne opreme, u vrijednosti od 33.200 KM, i to otvorenim postupkom.

-Na kraju, iako se radi o nabavkama male vrijednosti, kada se zbroje vrijednosti ovih šest nabavki, to više nisu male brojke, već zavidna financijska sredstva. Ovo su odlični primjeri da svi vide kako se ‘po zakonu’ krčme sredstva svih nas, poreznih obveznika, građana BiH - zaključuje Miraščija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?