Traži se pomoć institucija

Za nabavu citostatika 8,49 milijuna KM manje nego u 2020.

19.01.2021.
u 15:34

Dok pojedine zemlje Zapada bilježe pad broja oboljelih od karcinoma kao i jako velike postotke izliječenih, u BiH godišnje od malignih bolesti oboli 10.000 osoba, a uspije se izliječiti samo polovina. Pretpostavlja se da godišnje na razini BiH od ove opake bolesti oboli između 90 i 100 djece.

Život na čekanju

Smrtnost je, ističu stručnjaci, alarmantno velika, a osim kasnog javljanja liječniku, ulogu u tome svakako ima i nedostupnost lijekova i suvremenih terapija koje se koriste u inozemstvu. Gotovo svake godine javlja se problem s nabavom citostatika, ove godine problem bi mogao biti nedostatak novca. Ako nadležne institucije ne iznađu načina za osiguranje dodatnih sredstava, liste čekanja osoba oboljelih od najtežih karcinoma kojima je ta terapija jedina nada za život opet će rasti. Na problem koji bi zbog nedostatka sredstava mogao nastati kod nabave citostatika u svom financijskom planu upozorava Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Naime, u financijskom planu rashoda Fonda solidarnosti FBiH za 2021. planirana su sredstva za nabavu citostatika u iznosu od 49,010.600 KM, što je za 8,49 milijuna KM ili 15% manje u odnosu na financijski plan za 2020. Do ove situacije došlo je jer su rebalansom financijskog plana za 2020. godinu, a po odluci Upravnog vijeća, sredstva viška prihoda nad rashodima iz prethodnih godina u iznosu od 21,4 milijuna KM u svrhu povećanja planiranog opsega usluga i povećanja liječenih pacijenata stavljena u potrošnju. Navedenim rebalansom sredstva za nabavu citostatika povećana su za 7,5 milijuna KM.

Hoće li biti dovoljno?

Ove godine tih sredstava nema, a uvelike su smanjeni i prihodi od doprinosa. Uz to, posljednjom odlukom o listi lijekova Fonda solidarnosti, lista lijekova za liječenje malignih bolesti značajno je proširena u odnosu na prethodnu listu, tako da je iz skupine citostatika s posebnim režimom propisivanja lista proširena s devet novih lijekova i trenutačno ima 20 lijekova.

Federalni zavod nakon donošenja odluke o listi lijekova izradio je procjenu potrebnih sredstava za financiranje nabave novih lijekova uvedenih na listu. - Prema procjeni koja je urađena, za svaki od novouvedenih lijekova bilo bi potrebno osigurati 20 milijuna KM dodatnih sredstava godišnje, i to računajući po 20 pacijenata za svaki lijek godišnje - navode iz Zavoda. Dodaju kako je tijekom 2020. godine Federalni zavod sukladno raspoloživim sredstvima izvršio nabavu novih lijekova samo za određeni broj pacijenata. - Sukladno navedenom, planirana sredstva za citostatike u 2021. godini neće biti dovoljna da se održi razina dosegnutih prava pacijenata iz 2020. godine, odnosno ako se ne osiguraju dodatna sredstva, povećanje broja pacijenata na listama čekanja bit će neminovno. Nabavu citostatika izvršit će Federalni zavod osiguranja i reosiguranja prema planu javnih nabava koje se financiraju sredstvima Federalnog fonda solidarnosti za 2021. godinu, a sukladno Zakonu o javnim nabavama BiH.

Plan javnih nabava urađen je sukladno ovom financijskim planu i istim nisu planirane nabave novih citostatika s posebnim režimom propisivanja koji su uvedeni novom odlukom o listi lijekova - upozorili su iz Zavoda u svom financijskom planu. Ističu kako će se pacijentima kojima se indicira terapija citostaticima s posebnim režimom propisivanja omogućiti terapije neposredno po izdavanju suglasnosti nadležnog povjerenstva, a u slučajevima da broj pacijenata s indikacijom za korištenje ovih lijekova premašuje planirane i ugovorene količine lijekova, odnosno visinu raspoloživih sredstava, pacijenti će se uputiti na listu čekanja sukladno uputi o uspostavi liste čekanja za lijekove s liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?