pomoć oporavku ekonomije

Za konkurentnost 2,6 mil. KM, subvenciju dobilo 9 tisuća radnika

27.10.2020.
u 17:26

U izazovnim vremenima pandemije od izuzetnog je značaja imati dobar odnos vlasti prema gospodarstvenicima, a posebice kroz prijeko potrebnu pomoć kroz sufinanciranje plaća za one subjekte koji su pretrpjeli štetu u svojem poslovanju tijekom proljetnoga “lockdowna”, piše Večernji list BiH

Pomoć gospodarstvu

Među onim razinama vlasti koje pomažu je i Vlada Zeničko-dobojske županije koja je do sada odobrila dva i pol milijuna maraka za subvencije plaća.

Vlada ZDŽ-a ovih dana dala je suglasnost na posljednju odluku o odobravanju subvencije plaće za mjesec travanj subjektima koji su naknadno dostavili dopunjene zahtjeve, čime je završena procedura dodjele subvencija subjektima kojima je bio zabranjen rad naredbama kriznih stožera FBiH i ZDŽ-a. Posljednjom, 25. odlukom odobrene su 266.742 KM, a odnose se na 657 zaposlenih u poslovnim subjektima u Zeničko-dobojskoj županiji.

- Odlukama koje je usvojila Vlada odobreno je ukupno 2,5 milijuna KM za isplatu subvencije plaća za ožujak i travanj, a pravo na subvenciju ostvarilo je 9000 radnika. Našim mjerama pomogli smo obrtnicima, gospodarstvenicima i fizičkim osobama sa zaposlenima i bez zaposlenih koji su imali zabranu rada da lakše prebrode posljedice pandemije - rekao je ministar za gospodarstvo Zlatko Jelić.

Pritom je objasnio i kako je isplata poticaja u završnoj fazi te da su mnogi korisnici već dostavili izvješća o utrošku sredstava, pozvavši i ostale subjekte da dostave izvješća o namjenskom utrošku subvencije.

Posebno je značajna činjenica da je Vlada Zeničko-dobojske županije usvojila izmjene programa utroška sredstava Ministarstva za gospodarstvo namijenjenih za sanaciju posljedica pandemije u gospodarstvu, čime je omogućena realizacija nove mjere Vlade za pomoć gospodarstvenicima iz područja prerađivačke djelatnosti.

Jučer je Ministarstvo objavilo pozive za jačanje konkurentnosti, refundiranje troškova proizvodnih investicija u poduzećima i obrtima te regresiranje kamata na kredite odobrene u 2020. kod komercijalnih banaka plaćene u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna. Pravo na refundiranje kamate imaju i ugostiteljstvo, hoteli, putničke agencije, koji su također pretrpjeli štetu zbog pandemije.

Četiri programa

Jelić je naveo kako je ukupan iznos namijenjen za ova četiri programa 2,6 milijuna KM, a maksimalni iznos poticaja po jednom subjektu je 30.000 KM.

“Sva četiri javna poziva odnose se na refundiranje troškova. Javni poziv bit će otvoren 15 dana, a ovom prilikom pozivam gospodarstvene subjekte da se prijave za korištenje sredstava”, dodao je ministar Jelić. Isplata polovine minimalne plaće za ožujak i punog iznosa minimalne plaće za travanj prva je interventna mjera Vlade ZDŽ-a za pomoć gospodarstvu u tijeku pandemije koronavirusa. Također, Vlada je liberalizirala i pristup kreditima kreditno-jamstvenog fonda, uz mogućnost subvencioniranja kamate iz ove kreditne linije. S novom interventnom mjerom pomoć gospodarstvu u Zeničko-dobojskoj županiji dostigla je iznos veći od pet milijuna maraka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?