proizvođač presadnica

Za izvoz spremno 50 tegljača i kamiona presadnica lubenica

31.03.2020.
u 00:00

Da se pandemija koronavirusa uključila u našu svakidašnjicu, ilustrira primjer čapljinske tvrtke “Adria Histhil” iz Gabele, vodećeg proizvođača presadnica povrća u BiH, pa i šire. O tekućoj sezoni i izazovima koje sa sobom nosi pandemija koronavirusa za Večernji list govorio je voditelj prodaje u tvrtki agronom Ivica Borovac.

Počinje sezona

“Sada počinje glavni dio sezone, taj lubeničarski dio, sadnja od 1. travnja do 1. svibnja, kada trebamo otpremiti više od 50 kamiona i tegljača sadnica za zemlje u okruženju. To je tzv. pik-sadnja na otvorenom polju ili malim niskim tunelima. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati jer tvrtke s kojima radimo imale su vozače u posljednjih sedam do deset dana u zemljama koje nisu velika žarišta tipa Nizozemske, Belgije, Mađarske, ali svejedno pri povratku u BiH dobiju formular, od njih se traži karantena. Imali smo situaciju da su neke vozače provjeravali iz matičnih policijskih postaja, odnosno tražili fizički dokaz da vozači poštuju izolaciju. Sezona nam ide jako dobro, kapaciteti su puni, kupci su zadovoljni, ali, evo, sad je ovo, tako da kažem, viša sila, izvanredna situacija, a nama lubenica dolazi. Nadam se da će se s toplim danima pandemija primiriti, karantene, prevencija mislim da su dobre”, kaže Borovac i dodaje da bi bilo normalno da transportni promet funkcionira bez zastoja, prvenstveno hrana i lijekovi te robe i usluge. Naravno, uz maksimalni oprez vozača, ne izlaziti iz kamiona, pridržavati se uputa, sa, za njih, kraćom karantenom od nekoliko dana. “Ako nema simptoma, da je vozač slobodan da može raditi određenu dionicu, bez ulaska u žarišta. Mislim da bi to bilo prirodno i normalno, ali nismo vlast, govorim čisto iz pozicije svog posla. Jasno na prvom mjestu je zaštita ljudi i zdravlja, ali mora se i jesti, zato bi trebalo uspostaviti nesmetani transport roba i usluga. Ne moramo ići nigdje, na izlete i more, ali proizvodnja hrane ne bi smjela doći u pitanje”, kazao je.

Ogroman problem

Na pitanje što ako se blokade nastave, Borovac je kazao: “Za nas bi bio veliki problem ako navrijeme ne bismo mogli isporučiti presadnice lubenica, presadnice bi prerasle i propale, čist gubitak, koji je teško nadoknaditi. Međutim, bio bi to veliki problem i za naše kupce, koji su pripremili zemlju čekaju isporuku, pa sada da u sezoni ostanu bez presadnica, za njih bi to također bila katastrofa, ostali bi bez jedne sezone”. Dakle, na ovom mikroprimjeru iz agrara može se zaključiti kako je ne samo poslovanje jedne tvrtke nego i tvrtki srodnih djelatnosti u okruženju u međusobno zavisnom odnosu. Očito će se morati posveti računa i o prometnim koridorima.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?