Općina Kupres

Za infrastrukturne projekte u Kupresu oko 900.000 KM

02.08.2022.
u 19:58

Uređenje ulica, pločnika, sportske dvorane, asfaltiranje cesta, obnova vodovoda, tzv. zeleni otoci za prikupljanje odvojenog otpada

U općini Kupres aktualno je nekoliko vrijednih projekata koji se financiraju iz različitih izvora, čija će provedba značiti dobitak i napredak u stvaranju uvjeta za bolji i ugodniji život, piše Večernji list BiH.

Sanacija obilaznice

Načelnik Kupresa Zdravko Mioč potpisao je u lipnju na Plitvičkim jezerima ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a RH o financiranju projekta ulaganja u javnu i komunalnu infrastrukturu u Kupresu. Projekt je sastavni dio programa prekogranične suradnje između RH i BiH, vrijedan je 240.000 kuna, a odnosi se na projekte općina Kupres i Kneževih Vinograda u RH. Kupresu je pripalo 130.000 kuna, a novac će se utrošiti na izgradnju nogostupa u Zagrebačkoj ulici i Ulici don Dominika Stojanovića. Prije nekoliko dana igralište OŠ fra Miroslava Džaje dobilo je rasvjetu. Postavljeno je osam reflektora s LED rasvjetom, snage po 500 vati. Stajala je oko 6000 KM, plaćeno je iz općinskog proračuna, a radi se o projektu uređenja školskog igrališta iz prošle godine. Nedavno je odlukom Vlade HBŽ-a preko županijske Uprave za ceste Općini Kupres dodijeljeno 70.000 KM na ime zaštite, održavanja, obnove i preuređenja javnih cesta. Riječ je o raspodjeli ukupno 720.000 KM na šest jedinica lokalne samouprave u HBŽ-u. Početkom srpnja kupreški načelnik Zdravko Mioč potpisao je s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica ugovor za izgradnju infrastrukturnih projekata. Riječ je projektima iz Goražda, Tomislavgrada i Kupresa koje je putem javnih poziva podržalo Ministarstvo, a za projekte iz Kupresa izdvojeno je 220.000 KM. - Iznos od 70.000 KM, koji smo dobili odlukom Vlade HBŽ-a, odnosno županijske Uprave za ceste, utrošit ćemo na sanaciju obilaznice, konkretno na uređenje Slavonske ulice. Lani smo krenuli u sanaciju i obnovu te ulice i sad je ovo druga faza. Ulica je toliko duga da je nismo mogli završiti u jednom potezu. Uradit će se oko 300 m i to će biti značajan doprinos u prometnom smislu i ukupnom uređenju obilaznice. Kad je riječ o 220.000 KM, koje smo dobili od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, 70.000 KM utrošit ćemo na izgradnju mosta s pristupnom cestom na rječici Mrtvici, 100.000 KM za saniranje i asfaltiranje lokalnih cesta i 50.000 KM za prvi dio uređenja Sportsko-rekreacijskog centra u Vukovarskoj ulici - kaže načelnik Mioč. Nedavno je s Ministarstvom graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ-a potpisan ugovor od 30.000 KM za nabavu kontejnera, tzv. zelenih otoka za prikupljanje odvojenog otpada. No to nije sve. - Na samom kraju su pripreme za sanaciju vodocrpilišta Točak i zamjenu cjevovoda u naselju Brijeg. Za to je osigurano oko 140.000 KM bez PDV-a od vlada HBŽ-a i FBiH. Novac je doznačen, potpisali smo ugovor i radovi trebaju početi. Zamijenit će se dotrajali stari cjevovod od azbestno-cementnih cijevi, čime želimo poboljšati kvalitetu opskrbe vodom, uraditi zahvate na obnovi i uređenju postojećih triju kaptaža, uraditi još jednu kaptažu, tj. kaptirati još jedan izvor i sanirati strojarski dio u samom bazenu.

Svlačionice, mokri čvorovi...

Uskoro bi se trebalo početi i s unutarnjim uređenjem nove Gradske sportske dvorane. Uredit ćemo svlačionice, mokre čvorove, podlogu (estrih) na glavnom terenu, što se financira sredstvima dobivenim od Vlade FBiH i iz općinskog proračuna u ukupnom iznosu od 390.000 KM - rekao nam je načelnik Mioč.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?