Inicijativa roditelja na Facebooku:

Za djecu žele pravo na odabir online nastave

12.08.2020.
u 16:47

"Sigurnost prije svega, mogućnost odabira online nastave za 2020./2021.", naziv je skupine roditelja koji su se organizirali na Facebooku kako bi od nadležnih državnih vlasti zatražili da njihova djeca ne moraju fizički na nastavu u pogoršanim uvjetima epidemije, piše N1.

"Grupu smo osnovali kao roditelji koji ne žele da se o sigurnosti i zdravlju njihove djece odlučuje mimo njih. Smatramo da spašavanje naše ekonomske situacije ne smije biti priortetom nad zdravljem naše djece i članova njihovih obitelji", objasnili su roditelji u opisu grupe.

Grupu su roditelji osnovali 8. kolovoza, a četiri dana poslije imali su 753 članova. Iz objava roditelja, koji se javljaju najvećim dijelom pod punim imenom i prezimenom, vidi se da računaju da će do petka imati već 1000 članova.

"Istovremeno razumijemo da mnogi roditelj nisu fizički u mogućnosti brinuti o djeci od kuće, no mnogi su voljni i spremni na to, te se stoga zalažemo za otvorenu opciju pohađanja online nastave za školsku godinu 2020./2021.", zaključuju roditelji u opisu grupe.

Jedna majka (podaci poznati redakciji) objasnila je problem s maskama:

"Djeca bi u školama trebala u najmanju ruku nositi kirurške maske (po mogućnosti čak FFP2 ili FFP3 maske), jer ostale po svemu sudeći nemaju gotovo pa nikakvog učinka. Kirurške maske se u pravilu moraju mijenjati svaka dva do tri sata. Tko će malenima mijenjati maskice (pod pretpostavkom da ih i veći znaju sami pravilno skinuti i staviti)? A tko će snositi njihov trošak?"

Roditelji u grupi iznose niz argumenata kojima se protive obaveznom slanju djece u školu na jesen; od toga da sam ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da će epidemiološki "najesen biti sve teže kontrolirati" nego što je sada, preko toga da je nastava funkcionirala online na proljeće, između ostalog i zato što se odranije spremao niz elemenata nastave online, sve do pravno problematičnih trenutaka.

Roditelji su Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili zahtjev kojim traže pravo na izbor da svoju djecu šalju na fizičku nastavu u školi ili na virtualnu preko interneta. U zahtjevu se pozivaju na pravo na odabir kao posljedicu ugroženosti zdravlja i djece i odraslih, za čime dalje navode obavezu države da tome udovolji, ili infrastrukturno ili odgovarajućim mjerama.

Slijedi predbacivanje ministarstvu toga što su upute nejasne, a jesen je blizu. U narednoj točki roditelji ističu da je ministarstvo najavilo politiku "škole pod svaku cijenu", a tu je i šteta po djecu zbog stresa i straha.

Roditelji ukazuju i na to da je ponašanje virusa još nedovoljno poznato, da su u školama nedovoljni higijenski uvjeti, često čak i u normalnom stanju, a obaveznim slanjem djece u školu, ističu, posebno su ugrožene rizične skupine.

Roditelji apeliraju i na uzimanje u obzir ekonomskih šteta, ako bi zbog slanja djece na fizičku nastavu u epidemiji došlo do širenja zaraze. Apeliraju da se iskoristi sve do sada uloženo u digitalizaciju obrazovanja, pozivaju se na to da "online škola štiti realnu školu" već time što bi, ako bi dio djece ostao doma, s ostalom djecom u školi, odnosno bitno manje djece, bilo lakše održavati higijenske mjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije