općina usora

Za četiri mlada bračna para po 10.000 KM, po radniku 500 KM...

28.10.2020.
u 08:37

Novac poljoprivrednicima, mladim obiteljima, djelatnostima kojima je bio zabranjen rad u doba pandemije koronavirusa... samo su neke od stavki za koje se izdvaja novac žiteljima općine Usora, piše Večernji list BiH

Prijavili se na javne pozive

Tako se dosad 29 podnositelja zahtjeva javilo na javni poziv koji se odnosi na subvencije u cilju očuvanja radnih mjesta djelatnostima kojima je bio zabranjen rad u doba pandemije koronavirusa od Federalnog stožera civilne zaštite, što su za Večernjak potvrdili u Općini Usora. - Po programu su uzete u obzir proračunske mogućnosti općine Usora tako da se uglavnom daje 500 KM po djelatniku za cijelo to razdoblje od početka pandemije svim podnositeljima zahtjeva koji nisu raskidali ugovor o radu sa svojim zaposlenicima. Po ovom javnom pozivu planirano je izdvojiti 50.000 KM. Imamo jedno gospodarsko društvo koje će imati 16 djelatnika i na sve njih ako se dokaže da od poslodavaca nije bilo otkaza, za svih 16 djelatnika to će društvo dobiti 8000 KM. No, naglašavamo da se to odnosi samo na one djelatnosti kojima je bio zabranjen rad - kažu nam iz Općine Usora navodeći još neke javne pozive koji su od izuzetnog značaja za sve Usorane.

Kako bi podržala poljoprivrednike, Općina Usora prema jednom od javnih poziva izdvaja 16.700 KM, što će biti raspodijeljeno na 52 podnositelja zahtjeva. Poticat će se, što su nam potvrdili u Općini, proizvodnja voća (0,5 ha voćnjaci koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća), 0,1 ha (jagodičastog ili bobičastog voća), uzgoj pčelinjih zajednica (minimalno 30 pčelinjih zajednica), uzgoj muznih grla (minimalno tri krave), tov junadi (minimalno troje junadi), uzgoj rasplodnih krmača (minimalno tri rasplodne krmače) te uzgajivači ovaca i koza (minimalno 20 ovaca ili koza). Maksimalan iznos poticaja koji može dobiti jedan podnositelj zahtjeva na temelju jednog ili više vidova poticaja je 1000 KM.

- Inače, poljoprivrednici na području naše općine dobili su novac i za proljetnu sjetvu, a u skorije se vrijeme planira i poticaj za jesensku sjetvu - kažu nam iz Općine Usora ističući jedan od značajnijih programa koji se odnosi na ostanak mladih ljudi na području Usore.

- Prvi put ove godine Općina Usora iz svog proračuna izdvojila je 40.000 KM za stambeno zbrinjavanje mladih. Iako su nam sredstva ograničena, odlučili smo pomoći mladima pa su tako četiri bračna para ove godine dobila iznos od po 10.000 KM kako bi riješili svoje stambeno pitanje. Neki od uvjeta koje su morali ispuniti su da jedan od supružnika živi najmanje pet godina na području općine te da bračni par ima odobrenje za gradnju kuće ili da su kupili stan. Uz navedeno, mladi su se morali obvezati da će nastaviti živjeti na području Usore - rečeno nam je u Općini.

Raspodjela grantova

Uz navedeno, iz općinskog proračuna novac je dodijeljen i za sport, a nedavno je upriličeno i potpisivanje ugovora o raspodjeli financijskih sredstava iz granta za sport, a koja se financiraju i sufinanciraju sredstvima proračuna općine Usora. Ukupan iznos sredstava dodijeljenih po ovom grantu je 48.100 KM. Također, ni kultura nije izostavljena pa je tako za tu oblast izdvojeno 7100 KM. Novac je rapodijeljen na KUD ‘Izvor’ Žabljak, KUD ‘Jozo Džido Zuber’ Omanjska, KUD ‘Usorski običaji’ Sivša, HKD Napredak - Podružnica Usora, MZ Sivša, JU Opća knjižnica Usora. Svime navedenim, općina Usora u ZD županiji primjer je male lokalne zajednice koja misli na sve svoje stanovnike. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?