Suradnja BiH, Crne Gore i Srbije

Za BiH predviđeno 3,37 milijuna dolara za upravljanje slivom rijeke Drine

drina
10.05.2016.
u 12:07

Odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke odobrio je danas grantove Fonda za globalni okoliš i Specijalnog fonda za klimatske promjene u ukupnom iznosu od 8,73 milijuna američkih dolara za zapadni Balkan za Projekt upravljanja slivom rijeke Drine.

Za Bosnu i Hercegovinu predviđeno je 3,37 milijuna dolara, za Crnu Goru 2,72 milijuna dolara, a za Srbiju 2,63 milijuna dolara.

Cilj projekta je osiguranje racionalnog i pravičnog upravljanja slivom rijeke Drine uz podržavanje značajnih mogućnosti za društveno-ekonomski razvoj, koje pružaju njegovi bogati prirodni resursi, uz istovremenu zaštitu okoliša.

Projekt će ojačati mehanizme suradnje između tri zemlje na ovom zajedničkom resursu te pomoći i suočavaju s nepogodama vezanim za klimatske promjene, osobito poplavama i sušama.

Viša specijalistica Svjetske banke za vodne resurse i voditeljica projektnog tima Anna Cestari pojasnila je da je ovo regionalni projekt koji jača suradnju među zemljama na prekograničnom upravljanju vodama.

- On će zemljama pružiti podršku za optimalno upravljanje zajedničkim riječnim slivom i povećati njihovu pripravnost za ekstremne vremenske pojave, obzirom da su zadnjih godina razorne poplave i sezonske suše postale sve učestalije i prouzročile velike štete - dodala je Cestari.

Kako je priopćeno iz Svjetske banke, projekt bi trebao nadopuniti tekuće aktivnosti koje financiraju Svjetska banka, Europska unija i druge međunarodne institucije u cilju unaprjeđenja integriranog planiranja i suradnje na upravljanju vodnim resursima u ovoj regiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?