priljev migranata

Za 966 osoba koje su vraćene u BIH nije poznato mjesto rođenja

05.12.2018.
u 10:00

Na posljednjoj sjednici Vijeće ministara razmotrilo je i usvojilo informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim priljevom migranata u Bosni i Hercegovini. Službi za poslove sa strancima od 1. siječnja do 29. studenoga ove godine prijavljeno je 23.058 nezakonitih migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 21.759, ali je zahtjev za azil podnijelo 1356 migranata, piše Večernji list BiH. 

Najviše migranata došlo je iz Pakistana (7644), Irana (3583), Sirije (2852), Afganistana (2760), Iraka (2077) i Libije (849). Ministarstvo sigurnosti u suradnji s nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu s akcijskim planom žurnih mjera i zaključcima VM BiH.

Prioritet jačanje granice

Pripadnici SIPA-e, DKPT-a i MUP-a RS još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice, a u pripremi su objekti bivše tvornice Bira i lokacija bivšeg Đačkog doma Borići u Bihaću kao prihvatni centri za smještaj migranata. Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije te realizacija sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti Bosne i Hercegovine. Također, Vijeće ministara BiH usvojilo je izvješće o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu po osnovi sporazuma o readmisiji za razdoblje 1. siječnja – 31. studenoga 2017. godine.

Tijekom izvještajnog razdoblja u BiH je na osnovi sporazuma o readmisiji vraćeno 1485 osoba. Što se tiče socijalne strukture, radi se uglavnom o osobama iz najranjivijih socijalnih kategorija. Za njih 966 nije poznato mjesto rođenja, kao ni mjesto posljednjeg prebivališta.

Najranjivije kategorije

U dva slučaja radilo se o djeci bez roditeljske skrbi, dok je pet osoba zatražilo smještaj u Readmisijskom centru u Mostaru. Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da razvija i unaprjeđuje sustav koordinacije između svih involviranih institucija i organizacija te o napretku u ovoj problematici periodično izvještava Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Podsjećanja radi, na kraju 2016. godine 1939 osoba vraćeno je iz zemalja Europske unije u BiH po osnovi sporazuma o readmisiji, Kako je tijekom posljednjeg izvještajnog razdoblja vraćeno 1485 osoba, pretpostavlja se da bi još njih 2000 moglo biti vraćeno samo iz Njemačke jer im je odbijen zahtjev za azil.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?