Pomoć Vlade RH

Za 100 siromašnih studenata gradi se dom u Mostaru

ff
15.01.2015.
u 09:35

Na Trgu hrvatskih mučenika rušenjem u ratu devastirane zgrade Hrvatskog glazbenog društva Hrvoje jučer su počeli radovi na izgradnji doma za siromašne studente i pučke kuhinje. Novo impozantno zdanje grade mostarski franjevci koje je ekipa Večernjeg lista uz izvođače zatekla na gradilištu. Prema riječima gvardijana mostarskog samostana fra Ike Skoke, izgradnja počinje odmah po završetku uklanjanja ruševine, a dinamika izgradnje ovisit će o priljevu novčanih sredstava.

Od ideje do projekta

"Početna sredstva uputila nam je Vlada Republike Hrvatske, i to u visini od 1,000.000 hrvatskih kuna. Taj novac bit će nam dovoljan za uklanjanje u ratu porušene zgrade koja je 100 posto uništena, iskop podrumskih prostorija te betoniranja”, kazao je fra Iko. Prema njegovim riječima, objekt će se sastojati od studentskog doma s pedeset soba koji će biti dovoljan za smještaj 100 studenata, potom pučke kuhinje za 200 osoba, međunarodnog centar za dijalog, bookcrossinga i savjetovališta. Zanimljiv je podatak da će studenti koji budu korisnici ovog doma snositi samo dio troškova svog smještaja dok će drugi dio financirati svojim radom. “Planirano je da svaki student mjesečno radi po 9 sati na proizvodnji hrane, na taj način će financirati svoj smještaj u domu”, kazao je za Večernji list fra Iko. Radove na izgradnji doma obavlja tvrtka Građevinar iz Mostara koja je po natječaju iz prosinca 2014. između sedam pristiglih ponuda izabrana kao najpovoljniji izvođač.

Pomoć potrebitima

Hvale vrijedan je ovo projekt koji će služiti ne samo građanima Mostar nego i svima onima koji dođu studirati u ovaj grad i zaslužuje podršku šire zajednice. Smještaj za 100 mladih ljudi koji nisu u mogućnosti plaćati troškove studiranja daleko od svojih domova više je nego potreban u situaciji kada sve više građana živi na granici siromaštva. Na ovoj način pomoći će se da i mladi koji dolaze iz siromašnih obitelji mogu steći prijeko potrebno fakultetsko obrazovanje. Pučka će kuhinja skrbiti o građanima koji su ostali bez izvora egzistencije, a kojih je u gradu na Neretvi svaki dan sve više. Izgradnjom ovog objekta ne samo da će se pomoći potrebitima, već će se ukloniti i ruševina koja je ruglo iz samog središta grada koja je ujedno, posljednjih 20 godina, i opasnost za stanovnike i prolaznike, već će doprinijeti ljepšoj slici grada koji je središte Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije