podaci u RS-u

Za 10 mjeseci preminulo 9.099 umirovljenika

umirovljenici
24.11.2016.
u 11:46

Fond za mirovinsko - invalidsko osiguranje Republike Srpske evidentirao je za deset mjeseci smrt 9.099 umirovljenika od ukupno 255.349 korisnika prava na mirovinu, što je u prosjeku 910 mjesečno. 

U slučaju kada nastupi smrt korisnika prava na mirovinu zakonska obveza obitelji i nasljednika je da u roku od nekoliko dana u nadležnu poslovnicu Fonda MIO prijave činjenicu o smrti korisnika i dostave izvod iz matične knjige umrlih, na osnovu čega se, potom, obustavlja isplata i sprečava nastanak preplate mirovine, navode iz Fonda, pišu Nezavisne novine. 

Za deset mjeseci ove godine, obitelj, odnosno nasljednici prijavili su u nadležnu poslovnicu Fonda 3.960 smrtnih slučajeva ili 43,5 posto. Za činjenicu smrti korisnika prava u preostalih 5.139 ili 56,5 posto slučajeva Fond je saznao kroz redovitu elektronsku razmjenu podataka s Matičnom knjigom umrlih u Republici Srpskoj i putem elektronske razmjene podataka s fondovima MIO u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. 

Uvođenje redovite elektronske razmjene podataka između fondova, nakon potpisanih protokola u prethodnih nekoliko godina, izravno je uticalo na smanjenje nastanka preplate mirovina i milijunske uštede u Fondu, odnosno proračunu Srpske. Korisnici Fonda MIO svoje pravo ostvaruju u prosjeku s 59 godina i koriste ga narednih 17,5 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije