Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Wigemark: Potrebno imati nezavisne ljude koji će se boriti protiv korupcije

21. rujna 2017. u 13:57 0 komentara 63 prikaza
Lars-Gunnar Wigemark

Završna konferencija projekta “Razvoj kapaciteta u sprječavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH“ održana je danas u Sarajevu. 

Projekt financira Europska unija u vrijednosti od 200.000 eura pod instrumentom pristupne pomoći (IPA), a implementira Altair Consortium. Dizajniran je da podrži Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), zajedno s antikorupcijskim tijelima i timovima na entitetskom i kantonalnom nivou u BiH.

Šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je danas kazao da je jedna od specifičnosti ovog projekta da se nije limitirao samo na institucije na razini BiH, već je djelovao na području cijele zemlje, oba entiteta, direktno u kontaktu sa svim akterima u ovoj oblasti.

- Jedna od stvari koju su oni u razgovorima istaknuli jeste da nemaju dovoljno podrške u ovoj oblasti. Mislim da ako glavni akteri u ovoj oblasti kažu da je izostala odgovarajuća politička podrška, onda je to samo po sebi dovoljan pokazatelj. S jedne strane imate visoke dužnosnike ove zemlje koji, rekao bih, deklarativno jesu za suzbijanje korupcije. Ali, istovremeno nadležne agencije, ministarstva, institucije, oni koji su direktno zaduženi za praćenje dešavanja u ovoj oblasti tvrde da podrške nema - naveo je veleposlanik  Wigemark.

Po njegovim riječima, potrebno je imati nezavisne ljude koji će se boriti protiv korupcije, „tijela i pojedince koji neće biti dio sistema, koji će biti nezavisni u smislu financiranja, a istovremeno imati i odgovarajuću naknadu za taj rad kako ne bi bili podložni korupciji“.

Istaknuo je umjereni napredak koji jeste ostvaren u ovoj oblasti, „ali nažalost, on i dalje ostaje nedovoljan“.

- Znamo da je korupcija pojava koja prožima sve sfere društva, ne samo u BiH već i regionalno. Fenomen je koji je jako teško iskorijeniti. Međutim, razina koju je korupcija ovdje dosegla je jednostavno neprihvatljiva - smatra veleposlanik Wigemark.

Smatra da je korupcija nešto što se ne može posmatrati izolirano, prisutna je u svim sferama bilo da govorimo o obrazovanju, zdravstvu...

Veleposlanik Wigemark je naglasio da pravosuđe ne smije imati nikakvih naznaka korupcije.

- Čak i najmanja sumnja o postojanju bilo kakve korupcije u pravosuđu je apsolutno destruktivna, ne samo za pojedince i pravosuđe već generalno za cjelokupnu oblast vladavine prava. Stupanj korupcije  u pravosuđu samo je jedan od pokazatelja sveprisutnosti korupcije u različitim sferama života, a postojanje određenog stupnju korupcije u pravosuđu pokazuje koliko je zapravo korupcija prisutna i u jednom društvu - naveo je.

Dodao je da ne vidi ništa konstruktivno u nekim generalnim kritikama koje se upućuju na račun pravosuđa da je korumpirano.

- Mnogo bolje bi bilo konkretno uprijeti prstom u tu korupciju, a istovremeno pružiti konkretnu podršku onima koji imaju dovoljno integriteta i hrabrosti da se toj korupciji suprotstave, promovirati takve sudije, tužioce te generalno pravnike i osigurati da oni budu na najvišim pozicijama u pravosuđu, a ne oni koji su korumpirani - kazao je Wigemark.

Direktor APIK-a Hasim Šabotić je zahvalio veleposlaniku Wigemarku i Delegaciji EU koja im konstantno pruža pomoć kada su u pitanju napori u borbi protiv korupcije.

- Sada možemo reći da, pored Agencije koju smatramo centralnom točkom za borbu protiv korupcije, imamo i 13 tijela na nižim nivoima vlasti koji se bore protiv korupcije, imamo osam strategija i 11 akcijskih planova - naveo je Šabotić.

Istaknuo je da „na sistemske rizike korpupcije moramo odgovoriti sistemskim sredstvima“.

Šefica projekta Londa Esadze je ocijenila da napretka u ovoj oblasti ima, „jeste spor, ali postoji“.

Napomenula je da su potrebne urgentne reforme te da se reforme u borbi protiv korupcije trebaju provoditi doslovno u svim institucijama i to istovremeno.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.