koronavirus

WHO promijenila preporuke za cjepiva protiv COVID-19

cjepivo
Dusko Jaramaz/Pixsell
28.03.2023.
u 17:16

Svjetska zdravstvena organizacija u utorak je promijenila svoje preporuke za cjepiva protiv COVID-19, sugerirajući da bi visokorizične kategorije stanovništva trebale primiti dodatnu dozu 12 mjeseci nakon posljednjeg docijepljenja.

Agencija UN-a za javno zdravstvo definirala je starije odrasle osobe kao populaciju visokog rizika, kao i mlađe osobe s drugim značajnim faktorima rizika. Za tu grupu, agencija preporučuje dodatnu dozu cjepiva šest ili 12 mjeseci nakon posljednje doze, na osnovu faktora kao što su starost i imunokompromitirajuća stanja.

WHO je grupu koja uključuje zdravu djecu i adolescente definirala kao kategoriju "niskog prioriteta" i pozvala zemlje da razmotre faktore poput opterećenja bolesti prije nego što preporuče cijepljenje te grupe.

Preporuke su uslijedile zbog toga što zemlje imaju različite pristupe za svoje stanovništvo. Neke zemlje s visokim dohotkom, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, već ovog proljeća, šest mjeseci nakon njihove posljednje doze, već nude visokorizične lijekove za COVID-19.

WHO je priopćio da je to opcija za podgrupu ljudi koji su u posebnom riziku, ali su njene preporuke zamišljene kao globalni vodič za najbolju praksu.

Agencija je priopćila kako je njen komitet stručnjaka također naveo kako se dodatna cjepiva za dopunsko cjepivo protiv COVID-a osim početne serije - dvije doze i dopunski lijek - više ne preporučuju osobama sa "srednjim rizikom", prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?