RIJEČI ZAHAROVE

Washingtonu stigla poruka iz Moskve zbog njihove snažne potpore BiH

Marija Zaharova
POOL/REUTERS
11.03.2023.
u 09:22

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentirajući priopćenje State Departmenta o događanjima u BiH poručila je kako pristup SAD-a suverentitetu Srbije i BiH "podsjeća na podvojenu osobu".

Zaharova se osvrnula na izjavu Neda Pricea, glasnogovornika State Departmenta, koji je rekao da će Washington nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Daytonski sporazum.

"Nevjerovatno. Nede, pokušajte zamijeniti 'BiH' sa 'Srbija', 'Republika Srpska' sa 'Kosovo', Daytonski sporazum sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 i dobit ćete dijagnozu - podvojena ličnost", navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

Zaharova smatra kako je SAD suprotno odluci Vijeća sigurnosti UN-a 2008. godine priznao nezavisnost Kosova čime je narušen teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Ruska dužnosnica pokušava vezati problem Srbije i Kosova za Bosnu i Hercegovinu i praviti paralelu, što uporno radi i predsjednik RS-a Milorad Dodik, iako ta dva događaja nemaju nikakve veze jedan sa drugim.

Podsjetimo, američki State Department se oglasio povodom posljednjih izjava predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS-a.

"Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. ožujka, u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznjeti višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz State Departmenta.

U priopćenju se dodaje da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Iz Washingtona je poručeno kako SAD čvrsto stoje uz narod BiH na putu euroatlantskih integracija i jačanju državnih institucija.

Također su istakli kako su separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama.

"Obvezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Daytonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz State Departmenta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?