Doznajemo: Stigla potvrda iz Kongresa

Washington dodijelio Mostaru organizaciju regionalnog molitvenog doručka 2020. godine

07.09.2018.
u 10:06

Američki kongresnik Robert Aderholt potvrdio je u pismu koje je uputio uglednom gospodarstveniku iz Mostara Daliboru Milošu kako će se regionalni Nacionalni molitveni doručak za jugoistočnu Europu održati u Mostaru 2020. Miloš je to ekskluzivno izjavio za Večernji list iz Krynica-Zdróa u Poljskoj, gdje je tijekom protekla dva dana sudjelovao u panel-raspravi o balkanskim državama u Europskoj uniji i je li to još uvijek moguć scenarij. On je prošle godine sudjelovao na velikom Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, gdje je razgovarao o realizaciji te ideje.

Veliki broj gostiju

- Prepoznao sam to kao nešto što treba Mostaru, treba jačanju zajedništva te poštovanja i voljenja različitosti u našoj BiH, treba jačanju regionalne suradnje u cijeloj regiji i jednostavno, na raznim sastancima u Washingtonu, gdje sam bio u nekoliko navrata, te tijekom razgovora u Tirani, stvorena je potpora u američkom Kongresu da domaćin molitvenog doručka 2020. godine bude Mostar - rekao je Miloš. Pri tome je zahvalio i političkim predstavnicima, hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, premijeru HNŽ-a Nevenku Hercegu i gradonačelniku Ljubi Bešliću koji su već poduprli tu inicijativu. U pismu koje je primio od kongresnika Aderholta, koji je i član Organizacijskog odbora molitvenog doručka u SAD-u, izražava se zadovoljstvo što su lokalni predstavnici poduprli tu inicijativu koja je usmjerena pomirenju, obnovi suživota i napretku. - Poznati mostarski most je simbol koji povezuje ljude, religije i narode te, imajući na umu ovu kultnu fotografiju, vjerujemo da Mostar predstavlja Isusovu poruku: “Voli svoje susjede kao sebe samoga”. Nadamo se kako će okupljanje za molitveni doručak 2020. na taj način nadahnuti građane, zemlju, zapadni Balkan i cijeli svijet - navodi se u pismu kongresnika Aderholta. Miloš je na sličnom događaju, regionalnom molitvenom doručku bio prošle godine u Tirani, a već u studenom ponovno putuje u Washington kako bi razgovarao o organizacijskim pojedinostima toga skupa. Na njega će doći veliki broj američkih dužnosnika i bit će velika prigoda za promociju Mostara i cijele regije. - Samo će ovaj projekt, o čijim detaljima za sada ne mogu još javno govoriti, donijeti Mostaru, ali i BiH veliku globalnu afirmaciju. Naravno, s vremenom će biti potrebno uključiti državne institucije naše zemlje, a očekujemo oko 400 do 500 stranih gostiju, naravno, veliki broj iz SAD-a, uključujući predstavnike vlade i Kongresa SAD-a, EU-a, a onda i goste iz Azije, Afrike te predstavnike svih zemalja jugoistočne i središnje Europe - dodao je Miloš. U organizacijskome smislu u cijeli projekt bit će uključena i Naša TV iz Mostara. Zajedno s drugim TV i produkcijskim kućama u SAD-u, Naša TV dobila je prava napraviti dokumentarni film. Predviđeno je snimanje najavnog materijala, ali i samoga događaja koji će onda biti dostupan diljem svijeta o “mostarskom molitvenom doručku”.

Tradicija “D-day”

Molitveni doručak SAD-a održava se svake veljače u Washingtonu, gdje se okuplja odabrana politička i poslovna elita iz cijelog svijeta koja sudjeluje u trodnevnim brojnim aktivnostima u okviru nacionalnog molitvenog doručka. Po tradiciji, gostima se obraća predsjednik SAD-a. Ideja koja je “rodila” molitveni doručak nastala je 1944. godine, nakon sto je američki predsjednik Dwight Eisenhower u ovalnom uredu s vodećim članovima američkog Kongresa odobrio “D-day” plan za invaziju i oslobođenje europskog kontinenta od Hitlerove Njemačke. Eisenhower je svojim najbližim suradnicima tada rekao: “Sada je sve u Božjim rukama. Pomolimo se Bogu zajedno”. Od tada, u američkom Kongresu su se rodile molitvene skupine u kojima sudjeluju zajedno i demokrati i republikanci, kao i ideja molitvenog doručka.

Komentara 1

HE
Herceg
20:42 07.09.2018.

Hoce li biti u dzamiji ili u katedrali?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?