Župa Gornja Močila - Sijekovac

Mons. Vukšić: Obnovite vaše ovdašnje zapuštene domova, imanja, očevine, vaše baštine…

Foto: Erna Elčić
1/4
30.10.2021.
u 19:15

Župa Gornja Močila - Sijekovac je smještena na relaciji B. Brod, Doboj i Sarajevo, udaljena je od B. Broda oko 4 km. Župa je osnovana 1981. godine i dana, 30. listopada 2021. godine proslavila je 40 godišnjicu svojeg pastoralnog djelovanja. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor (biskup s pravom nasljedstva), uz koncelebraciji sa 10-ak svećenika, domaćim župnikom vlč. gosp. Ivanom Toljom  i jednim trajnim đakonom vlč. Robertom Čabrajom. 

Foto: Erna Elčić

Na misi još su nazočili gosp. Josip Jerković, podpredsjednik Hrvatskog naroda u RS., gosp. Davor Čordaš, direktor sekretarijata za iseljena i raseljena lica u RS., to mu je njegova najnovija dužnost i gosp. Viktor Jerković podpredsjednik skupštine Brod. Sv. misu vrhunski su obogatili svojim pjevanjem kvintet grupa „Klapa Nostalgija“ iz Mostara.   

Foto: Erna Elčić

U propovijedi mons. nadbiskup koadjutor dr. Tomo Vukšić naglasio je kako je vršenje Božje volje da čovjek bude bolji.

„Da trebamo vlastitim štovanjem stajati uz Isusa Krista. Majka Božja je Majka druge Božanske osobe, po kojem se spašavamo, i po tome ona je uzor svakome od nas darujući Boga da njega pronosimo širom svijeta što je naša neminovna zadaća. Ona nas dovodi Isusu kao što majka dijete svoje dovodi ocu u zagrljaj u naručje. Ovaj vaš jubilej, ova vaša 40 godišnjica  vašeg župnog zajedništva, i sve ovo, što ste – osobito u zadnje vrijeme – lijepo i korisno poduzeli za vaše duhovno dobro i za ojačanje vaše kršćanske vjere i nade, – trebalo bi biti početak jednog novog životnog poleta i obnove vaših ovdašnjih zapuštenih domova, vaših ovdašnjih imanja, vaše očevine, vaše baštine. Na to se treba gledati s optimizmom, sa razboritošću, sa smirenošću i s radošću", poručio je.

"I sama riječ „ Jubilej“ – govori o radosti; – o unutarnjoj, duševnoj i duhovnoj radosti, ali i o radosti koja se i na vanjski način očituje. Ta radost je opravdana. – I mi se danas radujemo i trebamo se radovati, jer znademo da smo – kao kršćani – osobiti Božji. miljenici; što smo Kristovom žrtvom na križu spašeni ne od neke vremenite, kratkotrajne nesreće i tjelesne nevolje, nego od vječne propasti!

Kao takvi, mi se radujemo i jedni drugima; radujemo se što smo međusobno povezani zagarantiranom nam, trajnom Božjom utješnom nazočnošću. A Bog je Gospodar i naših života i našeg zajedništva, i naših jubileja – osobnih i zajedničkih – i povijesti našeg naroda; povijesti svih naroda na zemlji, dakako i povijesti Kristove Crkve. Svaki jubilej u povijesti Crkve, u povijesti jedne crkvene zajednice – biskupije, župe, redovničke zajednice , crkve – održava se zahvaljujući svetoj Božjoj providnosti.  To vrijedi i za ovaj naš Jubilej!  S tim osvjedočenjem mi sebi danas posvješćujemo, dozivamo u pamet, da smo dužni zahvaljivati Božjoj dobroti i milosrđu što smo doživjeli ovu radost.  Dužni smo također, na temelju znanja i mogućih novih saznanja o događajima iz prošlosti Crkve – one davnošnje i ove bliže tijekom prošlog stoljeća – razmisliti o svojoj odgovornosti za budućnost te iste Crkve na području ove župe idućih godina, desetljeća, odn. – idućeg stoljeća njezinog postojanja“, završio je nadbiskup Tomo Vukšić.

Foto: Erna Elčić

Nadbiskup je iskazao radost de je pod sv. misom podijelio sakrament kršćanske inicijacije  osobi u priličnoj dobi Lani, a to znači - odjednom je dobila sakrament kršenja, opraštanje svih grijeha i sv. potvrde i pričesti. Mnogih imamo ovakve dobi, a nisu primili sakramente, što bi uvijek mogli učiniti. To je važno naglasiti posebno u Bosni i RS, gdje mnogi žive u mješovitim brakovima.

U Domovinskom ratu 1992. godine, župna crkva, dvije kapele su porušene i svi katolici Hrvati protjerani, uz to poginčulo je u D. ratu oko 29 osoba iz HV, HVO i civilnih žrtava jedan manji broj. Svi župni objekti danas izgrađeni. Ono što je mržnja uništila, ljubav je izgradila. Župa, što je važno spomenuti ima 4 župljana koji su na području župe, povremeno dođu u crkvu vjernici preko puta Save iz RH.

Na kraju sv. mise sve je pozdravio župnik domaćin vlč. Ivan Tolj. U prvom redu, kvintet grupu „Klapu nostalgija, prvoga župnika ove župe vlč. Matu Janjića, ostale svećenike po imenu i prezimenu, gosp. Davora Čordaša, gosp. Josipa Jerkovića, sve nazočne goste i hodočasnike iz drugih župa, a posebno se zahvalio nadbiskupu koadjutoru Tomi darujući mu dvije umjetnički urađene slike na sjećanje na ovaj jubilej. U nadi da će drugi jubilej biti u boljem ozračju i atmosferi.

Foto: Erna Elčić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?