Predatori

Vuk i šakal s planina i mora došli u Hercegovinu

16.02.2016.
u 08:15

Takozvana niska Hercegovina doskora se nije smatrala obitavalištem predatora – u prvom redu šakala i vuka. Međutim, da se prilike mijenjaju, potvrđuju informacije iz Lovačkog društva “Galeb” Čapljina, čiji su članovi mjesec dana prije zatvaranja lovne sezone ispunili kvotu ulova vuka, dok su nastrijeljeni ili na drugi način ubijeni šakali dostigli dvoznamenkastu brojku, piše Večernji list BiH.

Povećana brojnost šakala

Govoreći o neuobičajenoj lovnoj sezoni koja još nije završena, lovočuvar Mario Sušac kaže: - Do sada je u našem lovištu odstrijeljeno desetak šakala, što je znatno više nego prethodnih sezona, te dva vuka.

Brojnost šakala se značajno povećala, a što se tiče vuka, locirali smo jedan čopor između Trebižata i Međugorja u predjelu brda Crnice, koji se kreće do Dubravske visoravni i Hrasna, ističe Sušac.

- Dakle, za vukove Neretva nije nikakva prepreka?

- Ništa, migriraju, za noć mogu preći pedesetak kilometara i napraviti štetu. U jednom trenutku su na jednom, a za tjedan dana haraju na drugom terenu.

Naši lovci su nedavno odstrijelili odraslog vuka na području Stanojevića, što znači da ih još ima u skupini, objašnjava Sušac.

- Otkud se šakal pojavio u tolikom broju, s obzirom da se smatra da obitava na Pelješcu?

- Vjerojatno je u zadnje vrijeme utjecao požar na Pelješcu, a malo i razmnožavanje. Dovoljno je da se u terenu pojave tri, četiri ženke i iduće godine ih je već deset, petnaest, pravi čopor koji može napasti stado, srndaća, srnu…

U proteklih godinu dana imali smo slučaj u Šurmancima da je šakala usmrtila lokomotiva, dok su na Dubravama od auta nastradali na dva mjesta. Procjena je da ih u lovištu ima dva puta više od nastrijeljenog broja.

Promjene u okruženju

Dakle, tijekom lovne sezone u lovištu “Čapljina” kojim gazduje Lovačko društvo “Galeb”, sukladno lovnoj osnovi, nastrijeljena su dva odrasla vuka.

Zanimljivo, Pero Zekušić, predsjednik Lovačkog društva “Galeb” i tajnik tog društva Zdravko Pranić, drže da je povećani broj predatora – vuka i šakala, na jugu Hercegovine, uvjetovan promjenama u okruženju. Jednostavno na planinama sjevera Hercegovine sve je manje stada, a posredno time i divljači, pa su se vukovi spustili i nastanili u nisku Hercegovinu, gdje uz domaću stoku napadaju kućne ljubimce – pse i mačke.

Uz veliki požar na Pelješcu prošlog ljeta, čapljinski lovci navode izgradnju cesta te urbanizaciju tog poluotoka, kao razloge koji su naprosto natjerali šakala potražiti mirnija područja, a jedno od njih je jug Hercegovine.

Uglavnom, u zadnjih sedam - osam dana posrećilo se lovcima, Anti Mijatoviću koji je ulovio vuka, i Salki Turajliću kojem se posrećilo uloviti šakala. Obje divlje zvijeri ulovljene su na području Stanojeviće, od Čapljine najudaljenijeg naselja u toj općini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije