Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

'Vučjak mora biti zatvoren. Hitno se suočite s migrantskom krizom'

U izjavi je istaknuto kako EU 'osuđuje prisilan transfer stotina migranata u improvizirano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-sanske županije'.
18. listopada 2019. u 11:45 0 komentara 93 prikaza
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini pridružila se danas zahtjevima niza međunarodnih organizacija da vlasti te zemlje hitno zatvore kamp za ilegalne migrante na lokalitetu Vučjak kod Bihaća te je pozvala vlasti u BiH da se ozbiljno suoče s izazovima koje donosi migrantska kriza.

"Izaslanstvo Europske unije poziva sve razine vlasti da se hitno suoče s izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Sve razine vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost", stoji u izjavi dostavljenoj medijima u BiH u kojoj, prema posljednjim procjenama policijskih agencija, trenutačno boravi oko šest tisuća ilegalnih migranata, uglavnom na području Unsko-sanske županije, a svi oni pokušavaju što prije prijeći granicu s Hrvatskom.

U izjavi je istaknuto kako EU "osuđuje prisilan transfer stotina migranata u improvizirano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-sanske županije".

"Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskoj županiji da odmah prestanu s prisilnim transferom migranata u Vučjak. U razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo kazali da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već je i nedostojna lokacija", stoji u izjavi.

Zatvaranje kampa Vučjak u okolici Bihaća, koji je podignut na samo osam kilometara od granice s Hrvatskom te u blizini miniranog područja, ranije su zatražile agencije UN koje djeluju u BiH kao i Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe.

Gradonačelnik Bihaća Šuhter Fazlić najavio je kako će lokalne vlasti od idućeg tjedna prestati logistički pomagati funkcioniranje kampa Vučjak, no lokalna je policija i nakon toga tamo dovela najmanje 1700 migranata koji su boravili na otvorenome, uglavnom po gradskim parkovima i ruševnim zgradama.

Fazlić je kazao kako lokalne vlasti ne mogu same nositi teret migrantske krize, a Izaslanstvo EU u petak je pozvala ostale razine vlasti u zemlji da im u tome što prije pomognu, posebice stoga jer dolazi zima, što je izravna životna prijetnja migrantima.

U izjavi Izaslanstva EU se navodi da u sadašnjoj situaciji prioritet treba biti proširenje postojećih smještajnih kapaciteta u drugim prihvatnim centrima i pronalaženje lokacije za nove kampove.

EU je kao pomoć vlastima BiH za suočavanje s migrantskom krizom do sada osigurala 34 milijuna eura, a najavili su kako će se s pružanjem takve pomoći nastaviti, ali traže da sve razine vlasti u zemlji rade zajedno kako bi odgovorili na postojeće izazove.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.