Danas sastanak i razgovori u Turskoj

Vučić i Izetbegović s Erdoğanom o odnosima Srba i Bošnjaka, problemima u BiH i regiji, cesti Sarajevo i Beograd

29.01.2018.
u 08:00

- Turska ne želi bilo kakve etničke tenzije. Turske vlasti u stalnom su kontaktu s državnicima svih zemalja regije kako bi pomogle u očuvanju mira i stabilnosti - kazao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, koji je protekli tjedan boravio u BiH. Kalin je novinarima u Sarajevu rekao da Turska nastoji povećati broj investicija na zapadnom Balkanu i poboljšati bilateralne odnose, uključujući i Srbiju, piše Večernji list BiH. Bila je to najava i priprema današnjeg sastanka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s turskim predsjednikom Tayyipom Recepom Erdoğanom.

Vučić o sastanku

- U ponedjeljak ću imati sastanak s predsjednikom Turske, tamo će doći i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kako bismo razgovarali o odnosima Srba i Bošnjaka, o odnosima i pravoslavaca i muslimana, te vidjeli kako to u budućnosti možemo zajednički sagledati - rekao je Vučić u Davosu prije puta u Tursku. Dodao je kako ne očekuje da će to biti “sasvim laki razgovori”. Prema najavama, teme razgovora bit će odnosi i suradnja u regiji, ali i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd za koju se očekuje financijska pomoć Turske. Izetbegović se prije odlaska u Tursku sastao s ministrom prometa i veza BiH Ismirom Juskom koji mu je prezentirao dvije varijante trase o kojima se do sada razgovaralo. Za očekivati je kako će Izetbegović zagovarati onu preko Tuzle. Druga varijanta je preko Višegrada.

Uloga Turske

Najvažniji dio sastanka, kako je i sam predsjednik Srbije potvrdio, su razgovori o odnosima Srba i Bošnjaka. Doznajemo kako će biti razgovora i o problemima u BiH vezanim uz presude Ustavnog suda BiH, Europskog suda za ljudska prava, te niz neriješenih pitanja koja opterećuju odnose naroda u BiH. Na nedavnom sastanku Erdoğana i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, kada je zagovarala jednakopravnost naroda u BiH i istaknula probleme Hrvata te nužnost izmjena Izbornog zakona, izjavio je kao se Turska neće miješati u unutarnje odnose BiH. Ostaje za vidjeti kakve će poruke biti nakon današnjega sastanka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije