Hrvić najavio nove procese u BiH

Vrijeme je za poslovnu revoluciju, mnoge procese treba digitalizirati

27.08.2021.
u 17:20

- Sljedeći projekt odnosi se na industriju 4.0, mnogo je procesa koje možemo digitalizirati. To će nas učiniti još konkurentnijima - kazao je ovih dana jedan od najuspješnijih gospodarstvenika u BiH Rusmir Hrvić čiji AS Holding ima oko dvije tisuće vlastitih proizvoda i više od četiri tisuće zaposlenih, piše Večernji list BiH. 

Njemačka predvodnik

Mnogima je ta rečenica donijela osmijeh na lice jer pozitivan stav u ovakvom vremenu, a koji se temelji na konkretnim projektima te dolazi iz usta čovjeka koji je stvorio respektabilnu karijeru u svjetskim okvirima, nešto je prijeko potrebno. S druge pak strane, mnogi se pitaju što sve obuhvaća 4.0 ili oznaka četvrtke industrijske revolucije koju je Njemačka najavila još početkom prošlog desetljeća, kada je shvatila da je po inovativnosti visoko, ali da njezina digitalizacija ne napreduje dovoljno brzo. Još uvijek aktualna kancelarka Angela Merkel tada je s predstavnicima poduzetnika pokrenula mjere te stvorila projekt vrijedan 400 milijuna eura “Industrija 4.0” kao njemački izvozni proizvod koji danas ima oko 20 milijuna tekstova, a Njemačka je nakon njegova pokretanja postala uvjerljivo najjača ekonomska sila Europe. I u BiH se očekuje od 2021. do 2027. da će u punini zaživjeti industrija 4.0, a dobrim je dijelom taj segment pokrenula i pandemija koronavirusa. Primjerice, nedavno smo u Večernjem listu razgovarali s jednim računalnim stručnjakom iz zapadne Hercegovine koji nam je otkrio kako posla ima napretek.

Od ismijavanja do činjenice

- U nekim su tvrtkama još prije dvije godine ismijavali prijedloge za web-trgovinu i da se njihovi proizvodi mogu naručivati preko interneta. Međutim, među prvima su me zvali kad je počela pandemija. Tradicionalna trgovina će opstati, međutim, digitalizacijom može biti još jača - kazao nam je tada. Poduzetnik Marin Bek je, govoreći na jednom panelu Hrvatske udruge poslodavaca, kazao da digitalizacija nije striktno vezana uz proizvodnju. - Ona se odnosi na sve aspekte poslovanja, “s papira u digitalno”. Industrija 4.0 odnosi se i na eliminaciju jaza između novih tehnologija i tradicionalne proizvodnje tako da se sam proces izrade proizvoda toliko ne mijenja. Prilikom provedbe industrije 4.0 važno je znati uklopiti novu tehnologiju u postojeće proizvodne procese, a da se pritom ti proizvodni procesi ni na koji način ne ugroze. Promjena mentalnoga sklopa potrebna je na svim razinama. Edukacija menadžmenta i djelatnika važna je kako bi se informiralo ljude što se sve može i kako će to na kraju izgledati. Poanta industrije 4.0 nije pratiti ljude, ali je definitivno ideja pratiti proizvodnju i optimizirati je tako da se izvuče svaki onaj postotak koji nam treba da budemo što konkurentniji. Inače ćemo na kraju svi dovlačiti robu iz Kine, a kod nas se više ništa neće proizvoditi - kazao je, između ostalog, mladi poduzetnik. Tada je naveo i da planiranje uvođenja industrije 4.0 mora krenuti iz nečije glave. U BiH Rusmir Hrvić, kao predvodnik ili jedan od predvodnika najuspješnijih, dao je zadatak i sebi i drugima krenuti ukorak sa svijetom svjestan da bez stalnog unapređivanja posla i revolucionarnih poteza ne možemo biti konkurentni u svijetu.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?