Predstavljeno drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje monografije o Hardomilju

Vrijedno izdanje koje govori o prošlosti i budućnosti živopisnog sele kod Ljubuškog

04.08.2023.
u 14:34

U obnovljenom Zavičajnom domu u Starom Hardomilju kod Ljubuškog, nakon druge večeri trodnevnice sv. Stjepanu, predstavljeno je drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje monografije o Hardomilju u izdanju ogranka Matice hrvatske u Čitluku i povijesno-kulturne udruge Baština. Izdanje su predstavili dr. fra Robert Jolić i prof. Andrija Stojić, a promocijom je moderirao prof. Mate Grbavac.

Prvo izdanje monografije o Hardomilju izašlo je 1998. godine.  Najvrjedniji prilozi objavljeni u monografiji Hardomilje svrstani su u skupine: Zemljopisne odlike Hardomilja, Narodno blago, Stanovništvo, Duhovno blago, Školstvo i izobrazba, Gospodarstvo, Ratovi i stradanja. Izvorna građa u monografiji dobro će doći znanstvenicima više struka. Vrijedni su i prilozi u skupini Hardomilje u prošlosti, kao povijesni okvir života Hardomilja kroz stoljeća. Čitateljima će biti zanimljivi prilozi objavljeni u skupini Hardomiljske zanimljivosti. U dopunjenom izdanju objavljeno je mnoštvo novih fotografija, a dodana su i poglavlja Dovršetak crkve sv. Stipana na Starom Hardomilju, Povratak na staro Hardomilje, Obnova groblja na starom Hardomilju, Zavičajni dom, Stojna kuća na starom Hardomilju i Hardomiljski susreti. 

Da bi dočarao kako se nekada živjelo na Hardomilju i uopće u Hercegovini, Martin Boras u prilogu Prehrana citira jednoga talijanskoga misionara, isusovca, koji je obilazeći Hercegovinu u prošlom stoljeću napisao o prehrani hercegovačkih ljudi: “Ovdje se jede samo za preživljavanje, nema opasnosti da se sagriješi u neumjerenosti!” No za blagdane kao što su Božić i Uskrs i u drugim svečanim prigodama priređivala su se veoma ukusna jela, prave poslastice. Ta jela bi i danas mogla privući turiste željne prirodne i ekološki čiste hrane u Hardomilju i Hercegovinu.

Osim glavnog urednika Jure Rupčića Ivanova, u uređivanju drugog izdanja ove monografija sudjelovali su  Martin Boras, fra Ivan Boras, Mate Grbavac i Jure Rupčić Milanov. U proslovu  pok. fra Ljudevit Rupčić ističe kako je ova monografija okupila je vrijedne istraživače koji su od svoje strane uložili pravu ljubav i zamjerno znanje da istina o Hardomilju izađe na vidjelo i posluži svima kao poticaj, ohrabrenje i putokaz u budućnost.

Monografija je posebno zanimljiva onima koji vuku korijene iz ovog sela, a do sad nisu u njemu bili, što će ih potaknuti da prošeću prošlošću, ali i sadašnjošću sela Hardomilja. Izdavanje ove monografije financijski su potpomogli su gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić. Središnji državni ured za Hrvate izvan RH-a, JP Parkovi Ljubuški, Hrvatska pošta d.d. Mostar, Fond za izdavaštvo Sarajevo, Vlada ŽZH – Ministarstvo financija ŽZH-a i tvrtka M.R.M. export-import d.o.o. Ljubuški.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?