Na Sabatini uručena priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda

Vranac Podruma Andrija šampion crnih vina, a najbolje bijelo žilavka Z. Milasa

07.11.2016.
u 08:00

Uspjeh vrijedan pozornosti ostvarili su hercegovački vinogradari i vinari na 26. međunarodnom susretu vinara i vinogradara “Sabatina”, koji je održan u Neumu. Vranac Andrija, berba 2013., Podruma Andrija d. o. o. iz Čitluka, proglašen je šampionom crnih vina.

Žilavka Ljubušaka Zdenka Milasa, berbe 2015., proglašena je najboljim otvorenim bijelim vinom. Oba priznanja su iznenađenje, jer da su Podrumi Andrija šampioni s blatinom, to bi se smatralo uobičajenim, ali da hercegovački vranac u konkurenciji crnih vina iz pet zemalja bude najbolji, to se sigurno nije očekivalo. Uspjeh još zanimljivijim čini podatak koji smo doznali od Mire Ćorića, menadžera vinarije:

Vinari

- Žilavka i blatina čine 90 posto proizvodnje u našem podrumu. Prije nekoliko godina u kooperaciju smo uzeli i jedan manji vinograd od pet hektara kod Trebinja koji obrađuju tamošnje monahinje. Po trsu je bilo samo 600 grama, ali vidite da je kvaliteta neupitna, sa zadovoljstvom je kazao Ćorić, a zatim s ponosom ustvrdio:

- Ovo je veliko priznanje i mislim prvo veliko u BiH.

Biti šampion crnih vina na prestižnoj Sabatini, to je uistinu sjajno… To je priznanje za našu kuću, za Podrume Andrija, za naše radnike, kooperante, za cijelo broćansko, odnosno mostarsko vinogorje.

Još veće iznenađenje, s obzirom na to da su Podrumi Andrija već afirmirani, priredio je Zdenko Milas iz Ljubuškog, čija je žilavka pretekla razvikane svjetske sorte i poznate vinarije. Primjer samozatajnog gospodina Milasa upućuje da bi se ubuduće mapa hercegovačkog vinogradarstva i vinarstva trebala ne samo proširiti, nego i drugačije koncipirati. U sjeni ova dva velika uspjeha ostali su ukupno dobri rezultati hercegovačkih vinara, pri čemu se sve ozbiljnije nameću Trebinjci.

Za apsolutnog šampiona 26. Sabatine proglašen je traminac, berbe 2012., Iločkih podruma d. d. iz Iloka.

U konkurenciji 213 buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića, uz Podrume Andrija za crno vino, šampionom bijelih suhih i polusuhih vina proglašen je Trijumf barique 2012., Vinarije Aleksandrović iz Topole u Srbiji, šampionom združenih vina dingač 2008. Poljoprivredne zadruge iz Potonje, šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je Limuncello premium Kapronica d. o. o. Zagreb, dok je za šampiona izgleda proizvoda proglašen Model 2013., Vinarije Lipovac s Cetinja u Crnoj Gori.

U konkurenciji 155 otvorenih i mladih vina, uz žilavku Zdenka Milasa iz Ljubuškog, najviša priznanja su dobili merlot 2015. Vinarije Škaulj iz Nadina, crna vina, najbolje mlado crno vino je syrah iz 2016. godine PZ Maslina i vino Polača, dok je za najbolje mlado bijelo vino proglašen chardonnay 2016. Stjepana Vučemilovića iz Zadra.

Priznanja

Bez obzira na brojne druge zanimljive sadržaje, svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda bilo je vrhunac četverodnevne manifestacije, koja je ne samo napunila kinodvoranu hotela Grand u Neumu, nego stvorila pravo sportsko ozračje. Sudionicima su se obratili Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HN županije, Ante Konjevod, direktor hotela Grand u Neumu, Lordan Ljubenkov, direktor Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Sabatine, potom prof. dr. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda koji nje bio suorganizator, dr. Bernard Kozina, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva…•

Uz dva vodeća priznanja hercegovački podrumari su na 26. međunarodnom susretu vinara i vinogradara “Sabatina 2016.” dobili i niz drugih. Zlatne medalje za kvalitetu buteljiranih proizvoda dobili su: Vinogradi Nuić d. o. o., Podrum Anđelić Trebinje, Hercegovina produkt Čitluk, za vina, te Obrtnička radnja Z. Pehar Čitluk za višnjevaču. Srebrne medalje za kvalitetu buteljiranih proizvoda dobili su: Catena d. o. o., Vinarija Keža Ljubuški, Podrumi Andrija Čitluk, potom Hercegovina produkt Čitluk, Vinski podrumi Marić Trebinje i Podrumi Ostojić Čitluk. Brončane medalje za kvalitetu zavrijedila su različita vina, i to: Vinarije Čitluk, zatim Podrumi Andrija Čitluk, Podrumi Mata Blatnica, Vinarija Sušac Blatnica, Vinarija Petrijević Trebinje, svi po dvije medalje, dok su po jednu medalju dobili - Hotel Posjedon Neum i Podrumi Tolj Blatnica - Čitluk. Diplome za kvalitetu buteljiranih proizvoda dobili su: Vino Matić iz Čapljine, Podrumi Andrija Čitluk i Vinarija Petrijević Trebinje.

U konkurenciji otvorenih i mladih vina sudjelovala su samo dva vinara iz Hercegovine, uz priznanje za najbolje otvoreno bijelo vino vinar Zdenko Milas iz Ljubuškog dobio je i dvije zlatne diplome za kvalitetu otvorenih i mladih vina (merlot i blatina), dok je Vinarija Sušac iz Blatnice - Čitluk dobila također dvije zlatne medalje (žilavka i blatina). 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije