Služba za zajedničke poslove FBiH

Vozila vrijedna 930.000 KM za 15 federalnih institucija

vozila
24.06.2017.
u 14:00

Oko 930.000 maraka bit će ove godine potrošeno iz proračuna Federacije BiH zbog nabave vozila za 15 federalnih ministarstva i pratećih agencija, institucija.

Najskuplje vozilo iz više srednje klase u iznosu od 110.000 KM bit će kupljeno za potrebe Glavnoga tajništva Vlade FBiH.

Nakon njega, za potrebe Ureda potpredsjednice Federacije BiH bit će kupljeno vozilo iz više srednje klase čija je cijena procijenjena na 90.000 KM.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata kupuje jedno vozilo iz srednje klase u iznosu od 70.000 KM i jedno iz niže klase čija je cijena 30.000 KM.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja kupuje vozilo iz srednje klase po cijeni od 70.000 KM, a isto će uraditi i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Služba za zajedničke poslove tijela Federacije BiH kupuje dva vozila čija je ukupna cijena 80.000 KM.

Novo vozilo potrebno je ljudima iz Arhiva Federacije BiH, i to srednje klase po cijeni od 40.000 KM, baš kao i Federalnoj direkciji robnih rezervi i Federalnoj novinskoj agenciji. Federalni zavod za poljoprivredu kupuje jedno terensko vozilo iz niže klase čija cijena ne smije prijeći iznos od 30.000 KM. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo trgovine i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti također traže nabavu po jednog novog, službenog vozila iz niže klase, čija cijene ne smije prijeći iznos od 30.000 KM.

I Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, prema planu, kupuje automobil srednje klase čija je cijena 40.000 KM, što na kraju proračun FBiH stoji 930.000 KM.

“Na temelju naprijed navedenoga, predlažemo da se razmotri predložena prioritetna lista s kategorijama vozila, koja je usklađena s uredbom o uvjetima, načinu korištenja i nabavi službenih putničkih automobila u tijelima uprave Federacije BiH i zaduži Služba za zajedničke poslove tijela Federacije BiH da Federalnom ministarstvu financija dostavi zahtjev za prestrukturiranje sredstava u iznosu od 930.000 KM s ekonomskog koda 613600 - unajmljivanje imovine, opreme i nematerijalne imovine na ekonomski kod 821300 - nabava opreme”, stoji u dopisu Službe za zajedničke poslove tijela Federacije BiH, koji je stigao u Tajništvo federalne Vlade.

Spomenimo kako je prošle godine stigao zahtjev za nabavu novih vozila od 12 institucija za 54 vozila, ukupne vrijednosti 1,830.188,03 KM, stoji u zaključku Službe za zajedničke poslove Federacije Bosne i Hercegovine. Tada su zahtjev za nabavu novih vozila dostavile 22 institucije, a ukupan iznos planiranih sredstava procijenjen je na 1,890.000 KM.

Očito je kako se za sada nije mogao naći novac kako bi se ispunili svi zahtjevi, zbog čega je popis reduciran. Služba za zajedničke poslove Federacije BiH, na zahtjev federalne Vlade, napravila je analizu prikupljenih ponuda od trgovaca putničkih vozila u FBiH. Oni u svom zaključku ističu kako je došlo do znatnog sniženja cijena vozila, pa sugeriraju federalnoj Vladi da se razmotri granični iznos maloprodajne cijene vozila, uključujući i dodatnu opremu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?