Agencija za zapošljavanje

Vozačima otvorena vrata u Sloveniji

Agencija za zapošljavanje
17.08.2016.
u 09:00

Da će odljev radne snage biti nastavljen i dogodine, pokazuje prednacrt programa rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojem bi u Njemačkoj, Sloveniji i Kataru trebalo biti zaposleno najmanje 7100 domaćih radnika, piše “Glas Srpske”.

U programu rada za 2017. godinu, koji je ova agencija objavila na svojoj stranici, navedeno je kako im je jedan od prioriteta provođenje raznih međunarodnih sporazuma u oblasti zapošljavanja. Vrata za naše radnike najšire će biti otvorena u Sloveniji i Njemačkoj. - Provodit ćemo aktivnosti kako bismo realizirali sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije. Zbog pozitivnih ekonomskih kretanja gospodarstva u Sloveniji iduće godine očekujemo zapošljavanje oko 3100 radnika iz BiH - stoji u prednacrtu programa rada ove agencije. U Sloveniji su do sada, kako kažu iz Agencije, radna mjesta najčešće dobivali vozači, zidari, varioci, monteri i tesari, dok su u Njemačkoj zapošljavani samo njegovatelji. Međutim, 2017. nastojat će posredovati pri zapošljavanju i radnika ostalih zanimanja ako im vlada Njemačke dopusti. - Predviđamo zapošljavanje najmanje 2000 radnika iz BiH u Njemačkoj - dodaju iz Agencije.

U Agenciji očekuju da isti broj radnika iz BiH kao u Njemačkoj iduće godine bude zaposlen i u Kataru. Kompanije i tvrtke u toj državi na Arapskom poluotoku u jugozapadnoj Aziji najviše trebaju građevinare, pa se može i očekivati da ova radna snaga najbrže dobije zaposlenje. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra kako je za pohvalu to što je Agencija za rad i zapošljavanje BiH već uradila prednacrt programa rada, ali da je tužno to što će zahvaljujući njemu mnogi otići trbuhom za kruhom. - Žalosno je to što nam iz godine u godinu odlaze radnici. Ipak, dobro je da su ljudi zaposleni i da zarađuju bilo gdje. Došli smo, nažalost, u poziciju da će svatko prihvatiti posao i u drugom gradu i drugoj zemlji, ali i na drugom kontinentu, samo da ima radno mjesto - ističe Pavlović. On naglašava kako su vlade i nadležni u oba entiteta u BiH pasivni po pitanju stvaranja dobre poslovne klime.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije