Volonterke Anđela i Lea: Ovdje nas djeca uče kako biti bolji ljudi

10.07.2024.
u 17:33

Udruge "Put u život - PUŽ" Orašje, "Angelus" Domaljevac i "Kuća nade" Odžak s puno ljubavi brinu se o djeci i osobama s poteškoćama u razvoju u Posavskoj županiji

Djeca s poteškoćama u razvoju podsjećaju nas na važnost empatije, strpljenja i razumijevanja. Iako suočena s izazovima koje mnogi od nas ne mogu ni zamisliti, ona svakodnevno pokazuju nevjerojatnu snagu, hrabrost i upornost, a njihova borba nije samo fizička ili intelektualna, to je i emotivna borba da se prihvate i budu prihvaćeni kao ravnopravni članovi zajednice.

Drugi dom

Oni ne traže sažaljenje, već priliku da pokažu talente i sposobnosti. Programom na završnici rada u Udruzi "Put u život - PUŽ" Orašje uoči ljetne stanke štićenici te udruge upravo su to pokazali kroz gotovo jednosatni program. U Posavskoj županiji s velikom ljubavlju brinu se o djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i u udrugama sa sjedištima u Grebnicama "Angelus" i Odžaku "Kuća nade". Svima je zajedničko da predstavljaju drugi dom, mjesto druženja, edukacije, mjesto gdje se ova djeca osjećaju najbolje prihvaćenima. - Njihova ograničenja ne definiraju njihovu vrijednost. Naprotiv, često pristupaju svojim zadacima s mnogo više osjećaja nego što to mnogi od nas mogu razumjeti. Njihova odgovornost prema sebi i drugima, kao i njihova sposobnost nositi se sa svakodnevnim izazovima, čini ih iznimnim članovima naše zajednice - kaže nam Edin Tahirović, defektolog i socijalni pedagog koji je od samog početka uz "PUŽ". - Uvijek se trudimo maksimalno profesionalno, ali i s puno ljubavi prema ovom poslu, koji je puno više od toga, pružiti pomoć ovoj djeci i usmjeriti ih kako bi bila radosna i upila što više znanja za svakodnevni život - ističu voditelji dnevnog boravka Tarik Agančetović i Ružica Baotić. I dva terapeuta provode individualne tretmane s djecom, a angažirali su i jednog senzornog terapeuta. – Ovdje svi sve radimo, no, nažalost, potrebno je još djelatnika kako bismo odgovorili odgovornim zadaćama prema djeci - kazao nam je Tarik Agančetović, socijalni radnik i koordinator Udruge "PUŽ", ujedno i voditelj dnevnog boravka. Volonteri Srednje strukovne škole česti su gosti udruge, kao i studenti Centra studiranja u Orašju. Anđela Kosić studentica je građevine iz Boka, a povremeno volontira u udruzi i, kaže nam, rado provodi vrijeme s korisnicima. - Njihova prisutnost u zajednici neprocjenjiva je jer nas uče kako da budemo bolji ljudi, kako da volimo i prihvaćamo bez predrasuda. Ovo je vrijeme koje me oplemenjuje. Radosno ih je promatrati kako daju svoj maksimum - kazala nam je Anđela. I Lea Ćumurović iz SSŠ Orašje ne propušta priliku doći i družiti se s djecom "PUŽ-a". - Važno je mijenjati mentalitet i oslobađati se različitih predrasuda koje su tako često kod nas prisutne, a nismo ih svjesni. Obogaćujemo jedni druge. Djeca su jako ljubazna, pristupačna, društvena, uvijek sam voljela druženje s takvim osobama. Predrasude prema njima nisu dobre jer su oni ravnopravni sa svima nama i tako ih treba tretirati i doživljavati - ističe Lea. U svakom osmijehu, svakoj maloj pobjedi, krije se velika priča o hrabrosti i ljubavi djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Iz oraškog PUŽ-a poručuju kako im nedostaje kadra da bi adekvatno pomogli u obavljanju svakodnevnih odgovornih zadaća. Udruga "PUŽ" trenutačno ima više od 150 članova, tjedno njih barem 30-ak dolazi u dnevnu radionicu i isto toliko ih je kao individualni korisnici terapija.

Ne žele u javnost

- Nažalost, i danas još uvijek ima konzervativnog odnosa prema djeci s poteškoćama u razvoju, ali mi se borimo na sve načine da dođemo do pomaka. Ima napretka, ali, nažalost, još ima roditelja koji ne žele s djecom s teškoćama u razvoju u javnost. Ova priredba dokaz je da djeca mogu sve što požele - poručuju organizatori priredbe u PUŽ-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?