Orašje

Volonteri sve više aktivni i bolja su strana BiH

06.12.2016.
u 10:00

Međunarodni dan dobrovoljnoga rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera pruža priliku organizacijama koje uključuje volontere raditi zajedno na projektima i kampanjama koje promoviraju njihov doprinos ekonomskom i društvenom razvoju na lokalnoj razini, potom nacionalnoj, kao i na međunarodnoj razini. 

Oraški srednjoškolci obilježavaju taj dan primjereno, višednevnim aktivnostima.

Pomaganje u radu vrtića, čišćenje okoliša, sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima zajednice, samo su neke od tih aktivnosti vrijednih oraških srednjoškolaca, volontera koje doznajemo od Ane Rukavine, članice koordinacijskog tima Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) koja djeluje u Orašju.

ASuBiH

Angažiranost oraških srednjoškolaca potvrđena je i organiziranim, skupa s 10 bosanskohercegovačkih gradova u okviru Asocijacije srednjoškolaca u BiH, sudjelovanjem u Socijalnom danu srednjoškolaca.

Učenici su na jedan dan svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima. Projekt je realiziran u cilju upućivanja na vrijednosti praktičnog učenja i stvaranja zdravije lokalne zajednice kroz suradnju poslodavaca i srednjoškolaca.

- Nije nam ništa teško i želimo biti uključeni u aktivnosti svoje zajednice.

Bili smo angažirani i kada smo pokazali svoje mišljenje na prosvjedima u parku u Orašju zbog dizanja našega glasa protiv načina upisa na fakultete u Bosni i Hercegovini gdje se isključivo traži originalna diploma umjesto ovjerene preslike.

Na taj način možemo zapravo konkurirati samo na jedan fakultet, objašnjava Ana Rukavina, članica koordinacijskog tima Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Mladi pomažu u zdravstvu

Mladi volonteri uglavnom sudjeluju u edukacijama u programu prve pomoći, programima u oblasti zdravstvenog prosvjećivanja (reproduktivno zdravlje, dobrovoljno darivanju krvi, dan i nedjelja borbe protiv tuberkuloze), programu svjesnosti o postojanju mina te aktivnostima na obilježavanju značajnih datuma. - Posebnu grupaciju i za isticanje čine mladi volonteri - dobrovoljni darivatelji krvi, njih oko 25.000, koji su umreženi u strukturu Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, ističu iz Crvenoga križa Federacije BiH.

Inače, Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je nevladina i nestranačka organizacija te je do sada odradila niz projekata i aktivnosti kojima je uspjela okupiti i aktivirati više od 10.000 bh. srednjoškolaca.

Bave se edukacijom srednjoškolaca, njihovim uključivanjem u proces donošenja odluka, rade na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih uz srednjoškolce u BiH te surađuju s drugim organizacijama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije