Žepče

Volonteri očistili židovsko groblje

Žepče
22.05.2017.
u 07:00

U organizaciji neformalne skupine profesora iz KŠC „Don Bosco“  koji provode projekt - kamp “Learn to love”, a koji je podržan od strane USAID-ovog projekta “PRO-Budućnost” koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini, organizirana je volonterska akcija uređenja židovskog groblja u Žepču, kao jedne od aktivnosti ovoga projekta.
Oko 40 učenika KŠC “Don Bosco” Žepče, predvođeni ravnateljem Tehničko–obrtničke škole, Marinkom Antunovićem i voditeljicom projekta, Majom Stojanović, započeli su uklanjanje raslinja i korova oko nadgrobnih spomenika koji su jedini spomenici židovske kulture i podsjetnik da su ,ne tako davno, u Žepču živjeli  pripadnici židovske zajednice. Većina spomenika je bila zarasla u korov i gotovo nevidljiva, a trag zuba vremena mogao se vidjeti na gotovo svakom. Mladi volonteri su po dolasku prionuli na posao, u želji da ovaj spomenik kulturne baštine postane vidljiv njima, a i svim građanima. U volonterskoj akciji pronađena su 42 nadgrobna spomenika. 
Vidljivo umorni, ali sretni, učenici su naglasili kako im je drago što su  mogli biti dio ove akcije. A i pomoći da ovi svjedoci naše prošlosti i povijesti  ugledaju svjetlo dana i sačuvaju se od zaborava.
Glavni cilj projekta je povećati svijest i znanje mladih o različitim kulturama i religijama te socijalnu uključenost marginalnih skupina kroz održavanje kampa “Learn to love“, istaknula je voditeljica  projekta, Maja Stojanović, koja se zahvalila svima koji su podržali ovaj plemeniti čin mladih  u općini Žepče.
Projekt “Learn to love” jedan je u nizu projekata koji su implementirani i provedeni od strane učenika i djelatnika KŠC “Don Bosco”. Trenutačno se u ovoj školskoj ustanovi realiziraju dva projekta. Sve ove aktivnosti imaju potporu od menadžmenta ove školske ustanove, istaknuo je ravnatelj Tehničko-obrtničke škole, Marinko Antunović.
Težak posao zahtijevao je dodatnu opremu i mehanizaciju, a profesorima i učenicima priključilo se i desetak djelatnika koji su angažirani na uređenju grada u okviru projekta “Za zajednicu radi- za obitelj zaradi”, kojeg kao program podrške zapošljavanju kroz javne radove implementira Općina Žepče i RAŽ uz podršku projekta “Lokalni integrisani razvoj” u 2017. godini bez čije pomoći i odgovarajućeg alata ovaj lokalitet ne bi bilo moguće sasvim očistiti i urediti, odnosno dovesti u prvobitno stanje. 
Do kraja provedbe projekta ostalo je još nekoliko aktivnosti. Svi sudionici volonterske akcije sudjelovat će u studijskom putovanju u okviru kojih će posjetiti različite religijske objekte u Sarajevu, a i u završnoj aktivnosti, kulturnoj manifestaciji “Jednaki u različitosti”. Potporu u provedbi projekta pružile su općina Žepče, RAŽ i Katolički školski centar “Don Bosco” Žepče. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije