TKO BI REKAO

Volite piti čaj i jesti sušeno voće? To su neke od namirnica koje uništavaju zube

19.02.2020.
u 11:41

Oralna higijena je jako važna, a neke namirnice ne biste trebali konzumirati u velikim količinama kako bi održali zdravlje zubi.

Istraživanja pokazuju da neke namirnice mogu napraviti više štete zubima nego duhan - i to ne samo nezdrave namirnice. Iznenadit će vas kada saznate da neke, inače zdrave namirnice, mogu promijeniti boju vaših zubi, što ne znači da ih morate prestati konzumirati, već ako primijetite dugotrajne probleme, popričate sa zubarom, piše msn.com.

Crni čaj

Pokazalo se da, iako je zdrav, crni čaj može dovesti do mijenjana boja zubiju. On ostavlja svoju crnu boju po zubima i mijenja njihovu prirodnu bijelu boju u tamniju i crniju.

Voćni čaj

Voćni čajevi imaju mnogobrojne pozitivne posljedice na zdravlje, poput sagorijevanja kalorija, zaštita antioksidansima protiv oštećenja DNK, ali mogu negativno utjecati na zube. Oni oštećuju zubnu caklinu, prirodnu vanjsku zaštitnu ljusku zuba.

Voće citrusa

Trajan gubitak zubnog tkiva, to jest zubna erozija, događa se upravo zbog citrusa. Citrusi imaju jako nisku razinu pH vrijednosti, što oštećuje zube. Ako volite piti cijeđeni limun ili naranču, rješenje ovog problema je lako, samo koristite slamku kako vam zubi ne bi došli u kontakt s kiselinom.

Sušeno voće

Sušeno voće dvostruka je prijetnja za zube, zbog svojeg šećera i zbog ljepljivosti. Grickanje suhog voća loše je jer se ne proizvodi dovoljno sline koja čuva zube od oštećenja i kiselina, a i na zubima ostaju ostaci hrane.

Kava

Iako kava ima mnogobrojne pozitivne posljedice, prekomjerna konzumacija može dovesti do mijenjanje boja zubi. Važno je zapamtiti da uz kavu pijete što više vode kako bi se smanjilo oštećenje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?