ILI ŠTO MANJE ŠTETI

Volite li više kavu ili čaj? Evo koja opcija je zdravija

shutterstock
17.12.2020.
u 07:32

Uz antioksidante, poput npr. protuupalnog spoja klorogenske kiseline, kava ima pozitivne zdravstvene učinke na mozak i jetru, a dobra je i za dijabetes i za metabolički sindrom

Iako sigurno ima i onih koji jutro započinju sa svježe cijeđenim sokom naranče, toplim mlijekom ili običnom vodom, većina ljudi ujutro prvo popije šalicu kave ili čaja. No znate li koji je od dva popularna kofeinska napitka zdraviji? 

Čaj i kava najviše se razlikuju po količini kofeina. Udio kofeina drugačiji je u raznim čajevima i kavama, a osim o vrsti, ovisi i o vremenu i načinu pripreme.

Tako prema američkom Ministarstvu poljoprivrede  npr. crna kava iz aparata po jednoj šalici ima više kofeina (oko 96 mg) nego kava s mlijekom ili 'latte' (86 mg), dok crni čaj (48 mg) ima skoro duplo manje kofeina od crne kave i skoro duplo više od zelenog čaja (28 mg). Isto tako, većina kofeinskih napitaka sadrži više kofeina od čaja; čak i neka bezalkoholna pića.

Zdravstveni benefiti čaja i kave

- Kava je odličan izvor antioksidativnih polifenola, koji podržavaju kognitivne funkcije i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja - kaže nutricionistkinja i savjetnica funkcionalne prehrane, dr.  Uma Naidoo.

Uz antioksidante, poput npr. protuupalnog spoja klorogenske kiseline, kava ima pozitivne zdravstvene učinke na mozak i jetru, a dobra je i za dijabetes i za metabolički sindrom koji se očituje u nakupljanju masnog tkiva u području trbuha, visokoj razini kolesterola i povišenom krvnom tlaku. Istraživanje pokazuje i da žene koje svakodnevno piju dvije do tri šalice kave imaju manje tjelesne masti od onih koje ne piju kavu. Čaj također ima brojne zdravstvene prednosti, od smirivanja mučnine i glavobolje, pa do ublažavanja probavnih tegoba. Slično kao kava, i čaj ima protuupalna svojstva, antioksidanse od kojih se neki  povezuju i sa zdravljem kardiovaskularnog sustava.

Ukratko, i kava i čaj imaju zdravstvene prednosti, te podržavaju rad mozga, srca i metabolizma. Čaj ima jača umirujuća svojstva od kave.

Negativna strana kofeina

Iako je kofein u umjerenim količinama zdrav i povećava budnost i sportske performanse, previše kofeina može dovesti do neželjenih nuspojava, pa je dobro znati da preporučeni dnevni unos za zdravu odraslu osobu iznosi maksimalno 400 mg (oko četiri šalice) kofeinskog napitka. Naime pretjerivanje s kofeinom može dovesti do tremora, tjeskobe, povišenog krvnog tlaka, dehidracije, nesanice i glavobolje, a pokušaj odvikavanja često uzrokuje simptom ustezanja. - Unos kave i čaja najbolje je uravnotežiti s dovoljnim unosom vode; jer u suprotnom dolazi do dehidracije - rekao je r dr. Bindiya Gandhi za Mind Body Green.

Zbog većeg udjela kofeina u kavi, trudnicama i onima koji pokušavaju smanjiti njegov unos radije se preporučuje čaj, a najbolji bi izbor bio biljni čaj koji uopće ne sadrži taj stimulans.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?