SAVJETI STRUČNJAKA

Volite li jesti jagode? Evo zašto su odlične za naše zdravlje i na što utječu u našem tijelu

shutterstock
02.06.2020.
u 15:32

Jagode su omiljeno sezonsko voće tijekom ljeta, ali one su i jedne od najzdravijih namirnica.

Sezona je jagoda, ali ona traje kratko pa zašto ne biste uživali u njima? Uz to što su vrlo ukusne, jagode su jedne od najzdravijih namirnica koje možete jesti, prenosi Real Simple.

Pune su vitamina i imaju mnogobrojne pozitivne utjecaje na naše zdravlje. Evo zašto su sve jagode dobre za nas: Jedna doza jagoda sadrži više vitamina C nego bilo koje citrusno voće.

“Jedna mjerica jagoda sadrži 85 miligrama vitamina C. To je 140 posto vitamina više nego što je preporučeni dnevni unos i više nego što biste dobili iz jedne naranče”, rekla je nutricionistica Jenn LaVardera.

“Vitamin C je antioksidans koji čuva stanice od oštećenja, igra važnu ulogu u imunološkom sustavu, pomaže tijelu da upija željezo i pomaže u stvaranju kolagena.”

Uz sve vitamine i minerale koje se nalaze u jagodama, one su također pune i fitokemikalija, poput, antocijanina, elagitanina i kvercetina, kaže LaVardera.

“To su sve tvari koje nazivamo antioksidansima, a one daju jagodama svojstvo da pomažu u borbi protiv infekcija, raka, dijabetesa te poboljšavaju zdravlje mozga”, otkriva LaVardera.

Jagode su također pune vlakna, koji je ključan za dobro zdravlje želuca, reguliranje šećera u krvi i održavanje normalne razine kolesterola. Samo jedna šalica jagoda sadrži tri grama dijetalnih vlakana.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije