DOSTA JE ŠTETNA

Volite brzu hranu? Evo što se događa s vašim tijelom ako je jedete jednom tjedno

brza hrana
unsplash.com
24.06.2023.
u 08:20

Jako obrađena jela koja se nalaze u restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak natrija, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu s vremenom naštetiti vašem zdravlju.

Kad je riječ o vašoj prehrani, većina se liječnika slaže: trebali biste jesti cjelovitu hranu koja uravnotežuje složene ugljikohidrate, zdrave masti, nemasne bjelančevine, vlakna te vitamine i minerale. Na vašem tanjuru to znači puno svježeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa, ribe i mliječnih proizvoda, prenosi Best Life. Ali, što ako se počastite brzom hranom, samo jednom tjedno?

Stručnjaci kažu da nisu važni samo sastojci u hrani, već i način na koji su pripremljene. Jako obrađena jela koja se nalaze u restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak natrija, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu s vremenom naštetiti vašem zdravlju. Zapravo, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primjećuje da je pretjerana konzumacija brze hrane povezana s pretilošću, visokim krvnim tlakom, dijabetesom tipa 2, bolestima srca i drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima.Očito je da jedenje brze hrane jednom tjedno nosi manje rizika, ali to ne znači da nema posljedica. Evo zašto stručnjaci kažu da postoje potencijalno ozbiljni zdravstveni rizici povezani s rjeđom, ali ipak redovitom konzumacijom brze hrane.

1. Vaša probava može stradati: Čak i ako jedete samo jedan obrok brze hrane tjedno, nakon toga možete primijetiti probavne tegobe. Zapravo, rijetko jedenje brze hrane može značiti da ste osjetljiviji na učinke jako prerađene hrane. 'Brza hrana često ima malo dijetalnih vlakana, koja igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave probave', objašnjava Trista Best, registrirana dijetetičarka, 'Vlakna povećavaju masu stolice, pomažu u redovitom pražnjenju crijeva i podržavaju rast korisnih crijevnih bakterija. Nedostatak vlakana u brzoj hrani može dovesti do zatvora i nepravilnosti'.

Još jedna neposredna posljedica jedenja brze hrane jednom tjedno je da možete primijetiti nadutost nakon završetka obroka. 'Brza hrana obično je bogata nezdravim mastima, rafiniranim ugljikohidratima i umjetnim dodacima, koji mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija. Ova neravnoteža, poznata kao disbioza, može rezultirati probavnim problemima poput plinova, nadutosti i nelagode', kaže Best.

2. Šećer u krvi može skočiti: Budući da obroci brze hrane često sadrže velike količine rafiniranih ugljikohidrata, dodanih šećera i slatkih napitaka, redovita konzumacija brze hrane povezana je s većom učestalošću dijabetesa tipa 2. Iako nećete preko noći razviti dijabetes ako pojedete jedan obrok brze hrane, Meaghan Greenwood, dijetetičarka i zdravstvena trenerica, upozorava da samo jedna porcija brze hrane može uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi, opterećujući gušteraču da proizvodi inzulin: 'Tijekom vremena, ponavljani skokovi šećera u krvi mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, koja je preteča dijabetesa tipa 2'.

To također može uzrokovati trenutne probleme za svakoga tko se već smatra dijabetičarom. Držeći se plana zdrave prehrane i pripremajući obroke kod kuće, možete pomoći u ograničavanju rizika od neočekivanih skokova šećera u krvi.

3. Možete povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara: Obično se vaš krvni tlak blago snizi nakon što pojedete obrok, izvještava Medical News Today. Zapravo, otprilike jedna trećina starijih osoba doživi značajnu postprandijalnu hipotenziju, dostižući najnižu vrijednost krvnog tlaka 30 do 60 minuta nakon obroka. Međutim, kada pojedete slani obrok brze hrane, vaš krvni tlak može skočiti, kaže Greenwood. S vremenom to može predstavljati problem. 'Konstantna konzumacija visokih razina natrija može opteretiti kardiovaskularni sustav i povećati rizik od hipertenzije, srčanih bolesti i moždanog udara', napominje dijetetičar.

Zapravo, studija iz 2012. objavljena u časopisu Circulation otkrila je da jedenje brze hrane samo jednom tjedno povećava rizik od smrti od koronarne bolesti srca za 20 posto, u usporedbi s onima koji su apstinirali. A što su više sudionici brze hrane jeli, to je njihov rizik rastao: oni koji su jeli brzu hranu četiri puta tjedno imali su 80 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od istog stanja, u usporedbi s kontrolnom grupom.

4. Izloženi ste većem riziku od bolesti jetre: Prema studiji iz siječnja 2023. koju je proveo Keck Medicine iz USC-a, ljudi koji pojedu najmanje 20 posto svojih kalorija iz brze hrane izloženi su povećanom riziku od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre, opasnog stanja u kojem se masnoća nakuplja u jetri. 'Zdrava jetra sadrži malu količinu masti, obično manje od 5 posto, a čak i umjereno povećanje masnoće može dovesti do nealkoholne masne bolesti jetre', rekla je Ani Kardashian, hepatologija i glavna autorica studije, 'Ozbiljan porast masnoće u jetri kod onih s pretilošću ili dijabetesom posebno je upečatljiv, a vjerojatno zbog činjenice da ta stanja uzrokuju veću osjetljivost na nakupljanje masti u jetri'.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije