Mektić

Vojnici iz BiH u mirovnim misijama zaradili oko pet milijuna maraka

Mektić
arhiva
07.06.2016.
u 08:00

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako je na summitu šefova policija zemalja članica Ujedinjenih naroda (UN), održanog 2. i 3. lipnja u New Yorku, predstavio BiH kao zemlju čije policijske snage sada uspješno sudjeluju u mirovnim misijama u svijetu, a koja je prije 20-ak godina bila samo korisnik misije UN-a. Mektić je podsjetio da UN ima 13 policijskih mirovnih misija diljem svijeta te da su policajci iz BiH trenutačno angažirani u tri misije, na Cipru, u Sudanu i Liberiji. U ovim misijama zastupljeno je 20 posto žena, a plan je da se taj postotak poveća. Kako je rekao, sve troškove mirovnih misija snosi UN, a mirovnjaci iz BiH koji su sudjelovali u tim misijama do sada su zaradili otprilike pet milijuna KM. Mektić je s dužnosnicima iz UN-a razgovarao o proširenju misije i budućem sudjelovanju policajaca iz BiH u mirovnim misijama UN-a te naglasio da je postignuta visoka razina suglasnosti o tom pitanju. “Konkretno smo razgovarali o Kongu i Darfuru”, kazao je i dodao da će UN vrlo brzo poslati pismo u vezi sa spomenutim proširenjem i sudjelovanjem bh. policajaca u UN-ovim mirovnim misijama, nakon čega će biti započet izbor policijskih službenika.

Ministar sigurnosti BiH razgovarao je s dužnosnicima iz UN-a o mogućnosti da BiH formira kontingent od 100 do 130 policajaca, u kojem bi mogli biti uključeni i policajci iz drugih zemalja, s tim da bi BiH bila nositelj ovih mirovnih misija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?