Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vodeće bošnjačke stranke žele da se izbori provedu po nevažećem zakonu

29. srpnja 2017. u 16:00 0 komentara 498 prikaza
izbori
Foto: AFP

Iako je Ustavni sud BiH izbrisao neke od ključnih odredbi Izbornoga zakona, bez kojih je nemoguće provesti izborne rezultate 2018. godine, to pitanje nije prioritet za najveću bošnjačku stranku.
Predsjedništvo SDA podržalo je prioritete u radu Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije u idućem razdoblju, među kojima se ni jednom riječju ne spominje reforma izbornog zakonodavstva. Ako bi se takav stav i pokušalo objasniti time da je u reformi izbornog zakonodavstva ključna uloga Parlamenta BiH, ostaje nejasno kako je neke druge primarno parlamentarne zadaće Predsjedništvo BiH uvrstilo među “prioritete” Vijeća ministara.
Tako bi se, prema SDA, Vijeće ministara u predstojećem razdoblju trebalo fokusirati na aktivnosti na provedbi Reformske agende i očuvanje fiskalne stabilnosti i financijske discipline, etapnu i projektnu provedbu sporazuma i strategija s EBRD-om, Svjetskom bankom i MMF-om, cjelodržavnu strategiju iz oblasti prometa i okoliša, rast BDP-a iznad tri posto, daljnji rast izvoza i rast industrijske proizvodnje, turizma i rast prihoda, usvajanje izmjena Zakona o trošarinama, usvajanje strategija energetike i poljoprivrede, povećanje stranih investicija, provedbu upitnika Europske komisije za BiH, daljnje knjiženje vojne imovine kao provedbu uvjeta za aktiviranje MAP-a / NATO integracije, ekstenzije IPA II fondova za razdoblje od 2017. do 2020. godine, pristupanje BiH Prometnoj zajednici i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, finalizaciju ugovora o granici sa Srbijom i Hrvatskom, borbu protiv ekstremizma, jačanje ekonomske i društvene suradnje na regionalnoj razini.
Ovako poredani prioriteti bacaju sumnju i na stvarnu spremnost SDA da u Parlamentu BiH uopće razgovara o izbornoj reformi. Navodno bi se uskoro u parlamentarnoj proceduri trebao naći prijedlog te stranke za izmjene Izbornoga zakona, ali imajući u vidu odugovlačenje tog procesa i “prioritete” koje je definiralo Predsjedništvo SDA, vrlo realnim čine se tvrdnje kako vodeće bošnjačke stranke igraju na kartu da se izbori održe po postojećem zakonu, a da se na Središnje izborno povjerenstvo BiH izvrši pritisak kako bi se nezakonito provelo izbore za federalni Dom naroda.
Jednako tako, znakovito je da se među prioritetima Vijeća ministara, kako ih je poredalo Predsjedništvo SDA, upućivanje odgovora na upitnik Europske komisije, kao ključno pitanje nastavka europskih integracija BiH, nalazi iza rasta turističkih prihoda i usvajanja okolišne strategije. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.