Kompleks vila u Ilijašu

Voda prvo Arapima pa, ako ostane, mještanima

01.09.2016.
u 08:00

Posljednjih godina povećava se broj državljana zemalja Perzijskog zaljeva, a posebno Kuvajta, koji na atraktivnim lokacijama u Bosni i Hercegovini grade elitna naselja za svoje sunarodnjake. Samo u Sarajevu i bližoj okolici rade sedam projekata, i to u Vogošći, Blažuju, Hladivodama, Vrelu Bosne, Ilijašu, Visokom te u Bojniku, u kojem grade naselje za građane iz Omana.

Gradski vodovod

U Ilijašu će uskoro biti izgrađeno luksuzno naselje za kupce iz arapskih zemalja. Više velebnih vila i apartmana gradi se na području mjesne zajednice Mrakovo, svega nekoliko kilometara od središta grada. I dok lokalne vlasti tvrde da je riječ o višemilijunskom projektu, u kojem sudjeluju domaće kompanije i od kojeg će, kažu, zajednica imati dodatnu ekonomsku korist nakon što naselje bude izgrađeno, građani ne misle tako. Naime, prema saznanju Patrije, stanovnici Ilijaša tvrde da lokalne vlasti pogoduju Arapima na štetu lokalnog stanovništva. “Buduće naselje koje se gradi za Arape bit će priključeno na gradski vodovod. I to na nultu tačku. To znači da će u vrijeme ljetnih redukcija voda nestajati prvo domicilnom stanovništvu pa tek onda Arapima”, kazao je za Patriju jedan od stanovnika Ilijaša. U Ilijašu se žale da lokalne vlasti rješavaju po hitnom postupku sve administrativne prepreke na koje naiđu investitori koji grade luksuzno naselje. S druge strane, neki od Ilijašana godinama čekaju na rješavanje svojih problema iste prirode.

Dodvoravanje

I dok dio vladajućih struktura u BiH tvrdi da je izgradnja luksuznih vila za Arape ulaganje u BiH koje će doprinijeti razvoju zemlje, građani ne misle tako. Većina ih je mišljenja da se lokalne vlasti dodvoravaju Arapima na štetu lokalne zajednice. “Nismo protiv Arapa! Drago nam je što turisti dolaze, odakle god da dolaze, ali Arapi su specifični. Donose novac, ali ne poštuju propise. U Sarajevu trenutačno cvate gradnja skupih objekata, a kupci su mahom Arapi. U BiH je sve više siromaštva i besperspektivnosti, a za Arape se prave apartmani, njima se naši općinski čelnici klanjaju i dodvoravaju, dopuštajući im i ono što lokalnom stanovništvu nije dopušteno”, rekao je nedavno za DW jedan stanovnik Ilidže koji nije želio da mu se navodi ime.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?