DOBRO JE ZNATI

Voće koje će vas duže držati sitima

voce
07.03.2022.
u 19:54

Ako ste zainteresirani za napuniti svoj želudac ukusnom hranom, a pazite na liniju, donosimo vam popis šest zasitnih vrsti voća na temelju njihovog sadržaja vlakana i vode. I da, banane jesu na popisu, no neko voće moglo bi vas iznenaditi!

Avokado

Da, da, avokado je voće, i to najzasitnije na planetu. Prepuno vlakana, porcija pola avokada osigurava 25 posto preporučenog dnevnog unosa. Ne možemo zanemariti ni mnoge druge prednosti avokada. Zeleno čudo osigurava gotovo 20 vitamina, minerala i fitonutrijenata, uključujući B6, C i E, kalij, magnezij i folnu kiselinu koji tjeraju nadutost, a zahvaljujući visokom udjelu mononezasićenih masti, također može spriječiti stvaranje tjelesne masti oko trbuha, piše ljepotaizdravlje.hr.

Banana

Uvijek se naljutimo kad čujemo da netko tko pazi na liniju strogo izbjegava ovo ukusno voće. Banane su jedna od najboljih zasitnih namirnica i odličan dodatak jelovniku onima koji su u potrazi za ravnim trbuhom. Ne samo da vas sadržaj vode i vlakana u voću može udaljiti od prejedanja kasnije tijekom dana nego se i njegov kalij može boriti protiv zadržavanja vode i nadimanja. Mineral također pomaže u oporavku mišića nakon treninga. I da, to znači da se brže možete vratiti u teretanu nakon napornih ponavljanja u teretani!

Borovnice

Iako ih mnogi ne bi odabrali prve za užinu, ovo je voće koje je zapravo odlično za grickanje prilikom gledanja serija na TV-u. Svaki mali plavi zalogaj ima manje od jedne kalorije – tako da biste doslovno mogli pojesti sto borovnica, a da ne narušite svoj dnevni unos. Bobice su također pune polifenola, kemijskih spojeva koji pomažu u sprječavanju stvaranja masti, i katehina (iste stvari koje zeleni čaj čine takvim otapačem masti). 

Datulje

Sa 66 kalorija i 16 grama šećera po komadu, lako je razumjeti zašto se toliko ljudi koji se drže dijeta izbjegavaju datulja – ali vjerujte nam, stvarno nije potrebno ovu hranu izbaciti zbog mršavljenja. Uz sve te kalorije, svako voće sadrži gotovo pola grama proteina i 2 grama vlakana – što je ono što ćete pronaći u 12 trešanja! Ipak, ako ste zabrinuti za šećer, uvijek postoje i druge opcije. 

Jabuke

Kao jedno od voća koje je najlakše jesti u pokretu, jabuke su jedna od mojih omiljenih namirnica za užinu, slažete li se? Osim što je praktična, od nje dobivate ugljikohidrate koji obnavljaju energiju i vlakna za održavanje stabilne razine šećera u krvi, a i vrve flavonoidima. 

Trešnje

Sa samo 87 kalorija po šalici, trešnje su pametan slatki i pomalo gorki dodatak svakoj prehrani. Iako je to malo poznata činjenica, ove crvene poslastice također su snažan izvor kalija. Jedna šalica sadrži 306 miligrama snažnog minerala – što je otprilike ono što ćete pronaći u maloj banani. Možete ih dodati i u grčki jogurt ili kozji sir, ali i kao marinadu u piletinu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije