Veletržnica

Voćari iz Gradačca u Tasovčićima

13.02.2016.
u 09:00

Iako se poljoprivrednici i stalni prodavači na veletržnici u Tasovčićima pokraj Čapljine žale da su im trgovački lanci uzeli dobar dio prometa, ipak na ovoj svojevrsnoj “burzi zeleni” u Federaciji BiH život teče uobičajenim tokovima.

Voće i povrće stiže sa svih strana, od delte Neretve do Gradiške, te od Arizone kod Brčkog do Čilea i Argentine u južnoj Americi.

Praktično je na ponudi roba iz cijelog svijeta, a među rijetkom domaćom robom koja ima kontinuitet cijele godine su jabuke. Obično polovicom zime nestane hercegovačkih, ali tu su proizvođači iz Bosne, u prvom redu Gradačca, koji su se u pravom smislu riječi naselili na veletržnici.

Na upit o prodaji ove sezone, jedan od njih, Enver Mujkanović, kaže:

- Pa, ne možemo biti nezadovoljni prodajom, osim što, kao proizvođači, možemo biti nezadovoljni cijenom.

Cijene su niske za ovo doba godine, sedamdeset feniga pa do 1,2 marke, a još uvijek nema naznaka da bi cijena mogla rasti. Na to utiče malo jača proizvodnja prošle godine, odnosno malo veći rod, s tim da je i suša učinila svoje, pa je kvaliteta slabija.

Solidan urod

Urod je prošle jeseni bio solidan, a cijene, mada niske, bile su stabilne, a imali smo sreće što nije bilo ‘krupe’ za razliku od nekoliko prethodnih godina, kada smo imali značajne štete. Generalno, cijene su niske s obzirom da je proizvodnja sve skuplja. Mogu vam reći da ima dosta proizvođača kojima je jabuka omrznula zbog cijene. U posljednjih deset godina cijena se nije mijenjala, a troškovi su rasli. U takvoj situaciji dio voćara se okreće kruški, čija je proizvodnja zahtjevnija, ali je cijena nešto bolja. Kad se usporedi s jabukom, kruška je trenutačno nešto isplativija”, obrazlaže Enver te na upit o plasmanu dodaje:

- Čapljina je malo tržište, od ulaska Hrvatske u EU situacija se promijenila, ali nemamo izbora. Nešto jabuka prve klase plasiralo se na tržište Njemačke i Belgije te u Rusiju. Međutim, Rusi traže isključivo prvu klasu, malo bolje i plaćaju, a onda nama što ostane. Domaće tržište traži nisku cijenu, a niža cijena znači i slabiju kvalitetu i time je sve rečeno. Sjećam se prije desetak godina kad sam ovdje prodavao robu, bilo je dosta kupaca koji su tražili ekstra kvalitetu bez obzira na cijenu. Sada oko 90 posto kupaca traži jeftiniju robu, a naš problem je u tome što bi oni za tu cijenu i kvalitetnu robu. Nemaju ljudi novca, a imaju dobro oko, primjećuje ovaj prodavač.

Sadnja kruške

Što se tiče voćarstva u Bosni, po čemu su Gradačac i susjedna Gračanica poznati, Enver Mujkanović ističe da je šljiva i dalje neprikosnovena, onda dolazi jabuka, a voćari su, kako bi se osigurali od turbulencija na tržištu, masovnije počeli saditi kruške koje su traženije, odnosno čija je proizvodnja u BiH u odnosu na jabuku znatno manja.

Kao i hercegovački vinogradari, i voćari i prodavači iz Bosne žale se na ukidanje poticaja za podizanje višegodišnjih nasada, prije pet godina, što je usporilo razvoj ove grane. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije