ekonomske reforme

Vlasti u FBiH žele zaustaviti odlazak manjim porezima, što će dovesti do rasta plaća

radnici
Ilustracija
11.06.2023.
u 21:00

Cilj aktivnosti rasteretiti poslovnu zajednicu, istodobno poboljšavajući investicijsku klimu

Usporedno s procesom intenziviranja usvajanja europske pravne stečevine na državnoj razini u ovom se trenutku vrši priprema za donošenje novih zakonskih rješenja na federalnoj razini kojima HDZ BiH i stranke "trojke" namjeravaju značajno smanjiti porezno opterećenje na rad, odnosno rasteretiti poslovnu zajednicu, istodobno podižući investicijsku klimu na višu razinu, piše Večernji list BiH.

Politički dogovor navedenih stranaka uobličen u programski dokument "Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti" kao važnu stavku ima upravo ekonomske reforme, od kojih se izdvajaju smanjenje poreznog opterećenja rada, kao i uvođenje poreznih olakšica u cilju kreiranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja uvjeta rada te povećanja mirovina i plaća, a posebice minimalne mirovine i plaće.

Izmjene

Večernji list doznaje kako se u ovom trenutku pripremaju izmjene dvaju zakonskih rješenja - onoga o doprinosima te o dohotku, a izvori upućeni u tematiku govore nam kako je cilj smanjiti porezno opterećenje kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plaća radnicima. Istodobno, ovi reformski zakoni bi s druge strane jamčili zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava. Upućeni ističu kako je zapravo riječ o temeljnoj ekonomskoj reformi, čija bi provedba u značajnoj mjeri unaprijedila gospodarsku sliku Federacije BiH, stvorila pretpostavke za rast primanja radnicima, ali i za proširenje poslovanja gospodarskih subjekata, odnosno otvaranje novih radnih mjesta.

Opredijeljenost novih federalnih vlasti za rješavanje ovako složenog, ali u konačnici iznimno važnog pitanja za ekonomiju pokazuje kako politička osnova na kojoj je izgrađena nova Vlada funkcionira, a partneri uspijevaju pronaći zajednički jezik

Reforma poreznog sustava jedan je od zadataka za koji je utvrđeno kako predstavlja ključ unaprjeđenja stanja u ekonomiji, a što je osobito važno u vremenu kada se, uslijed različitih poremećaja na tržištima, očekuje i smanjenje gospodarske aktivnosti u BiH. Drugim riječima, reformama će se amortizirati takvo stanje, odnosno omogućiti poslovnim subjektima u BiH da što lakše posluju te svojim radnicima u konačnici isplaćuju veće plaće, ali i planiraju dodatno proširenje aktivnosti. Nedavno su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović razgovarali s izaslanstvom Saveza samostalnih sindikata BiH, koje je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unaprjeđenje zakonskih rješenja, a u cilju poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH, a tom prilikom naglašeno je kako je prioritet federalne Vlade smanjenje opterećenja na plaću kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plaća radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava, uz poruku kako je ključna važnost tripartitnog dijaloga i suradnje između Vlade, sindikata i poslodavaca.

Investicije

Olakšavanje poslovanja svakako treba promatrati i kroz prizmu najavljenih reformi koje će se odnositi na preustroj javne uprave, ali i druge reforme kojima će se potencijalnim investitorima uvelike olakšati realizacija poslovnih ideja.

Digitalizacija javne uprave, smanjenje birokracije prilikom registracije obrta i drugih poslovnih djelatnosti, sveobuhvatna reforma školskog sustava, uvažavajući ustavne nadležnosti županija - sve su to zadaci čijim bi rješavanjem BiH, odnosno njezine razine vlasti, u značajnoj mjeri ojačala svoje gospodarstvo. To je važno i zbog činjenice da se pred BiH otvara mogućnost snažnijeg priljeva investicija s tržišta zapadne Europe koja sada traži zemljopisno bliža područja.

Na tom putu važne su koordinacija i suradnja, a u tom kontekstu svakako treba uputiti na predstojeću zajedničku sjednicu Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske. Jer reforme na putu BiH prema Europskoj uniji treba raditi harmonizirano, tražeći istovjetna rješenja za istovjetne probleme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije